Odbor za zaštitu prava Srba

Izbor kantonalnih vlada neustavan 

  • 05.05.2019. 08:35

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra da su novoizabrane vlade Kantona Sarajevo, te Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona neustavne zbog nacionalnog sastava, jer je zastupljenost ministara srpske nacionalnosti minimalna ili je nema i najavio da će pred Vrhovnim sudom FBiH pokrenuti procedure.

Odbor se poziva na Ustav FBiH prema kojem je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, a da će takva zastupljenost odražavati popis iz 1991. godine do potpunog provođenja Aneksa sedam. 

U vladama Unsko-sanskog i Posavskog kantona nema nijednog Srbina iako bi, prema popisu iz 1991. godine, trebalo da ih bude. 

Na području Unsko-sanskog kantona, gdje Vlada ima 10 članova, prema popisu 1991. godine živjelo je 20,6 odsto Srba, tako da bi minimalno trebalo da budu dva ministra srpske nacionalnosti.

Vlada Posavskog kantona ima 11 članova, a na tom području je 1991. godine popisano 11,1 odsto Srba, pa bi minimalno jedno mjesto trebalo da pripadne Srbinu. 

Iz Odbora napominju da Vlada Kantona Sarajevo u svom sastavu ima jednog Srbina, a prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području tog kantona popisano je 27,2 odsto Srba, što znači da od ukupno 13 ministarskih mjesta najmanje tri pripadaju pripadnicima srpskog naroda. 

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je 1991. godine popisano 14,1 odsto Srba, a kantonalna Vlada se sastoji od 12 članova, pa u Odboru za zaštitu prava Srba smatraju da je neustavna, jer treba da ima minimalno dva Srbina. 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona ima 11 članova, a 1991. godine na tom području popisano je 14,7 odsto Srba i prema tome bi, kako smatraju u Odboru, trebalo da ima dva člana srpske nacionalnosti, jer tako propisuje Ustav FBiH. 

Iz Odbora ističu da je potpuno jasno da je izborom kantonalnih vlada prekršen Ustav FBiH, da svi ćute i okreću glavu, pa se pitaju šta bi bilo da u Vladu Republike Srpske nije izabrano pet ministara Bošnjaka i tri ministra Hrvata. 

"S obzirom na to da je Ustav FBiH veoma škrto predvidio pravo na pokretanje procedura pred Ustavnim sudom za stavljanje van snage odluka o izboru vlada u kantonima, ovaj Odbor će pred Vrhovnim sudom FBiH pokrenuti procedure", poručili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.