Upozorenje RAK-a

Izbjeći govor mržnje i ratnohuškačku retoriku

  • 18.09.2018. 10:58

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ podsjetila je danas medije na obavezu dosljednog poštovanja pravila i propisa, a posebno obavezujućeg izbjegavanja govora mržnje i ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera iz BiH.

Imajući u vidu da je u BiH u toku predizborna kampanja, Agencija  podsjeća da se od medija očekuje da prepoznaju vrste izjava koje podstiču nasilje, ohrabruju netoleranciju i mržnju i koje eventualno mogu ugroziti život građana. 

Iz RAK-a upozoravaju da su mediji dužni da se pridržavaju obaveza pravičnosti, nepristrasnosti i izbalansiranosti u svim pogramskim sadržajima, a posebno informativno-političkih i programa o tekućim događajima u kojima trebaju iznositi činjenice bez emotivnog naboja, provokativnih izjava ili optužbi. 

"Vodeći računa o interesu javnosti BiH, Agencija u periodu predizborne kampanje vrši stalni monitoring programa određenog broja nosilaca dozvola, te će u slučaju utvrđenih nepravilnosti po službenoj dužnosti pokrenuti postupke ispitivanja mogućeg kršenja primjenjivih pravila i propisa", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da će Agencija izreći izvršne mjere u skladu za Zakonom o komunikacijama, koje uključuju i finansijske sankcije do 300.000 KM, te suspenziju dozvole i oduzimanje dozvole za emitovanje. 

Iz Agencije napominju da se najoštrije sankcije izriču upravo u slučajevima utvrđenog kršenja kada se radi o programskim sadržajima koji promovišu aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati štetu, opasnost po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, te javni red i mir. 

O rezultatima monitoringa i eventualnih postupaka javnost će biti blagovremeno obaviještena, navedeno je u saopštenju RAK-a BiH.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?