Iz FBiH

Izabrani delegati za Dom naroda PS BiH

  • 20.02.2019. 17:15

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ danas je podržao dvije liste za izbor hrvatskih i bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Najviše glasova za izbor delegata Bošnjaka u Dom naroda parlamenta BiH dobila je lista na kojoj su Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Fahrudin Radončić i Denis Bećirović, a za izbor Hrvata najviše je dobila lista na kojoj su Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Zlatko Miletić i Bariša Čolak. 

Ranije je Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, dok je Aljoša Čampara iz SDA imenovan za zamjenika predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda. 

Za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda izabran je Jasmin Duvnjak, a za predsjednika Kluba Hrvata Ivo Tadić. 

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici nije postignut dogovor o imenovanju predsjednika Kluba Srba jer kandidat Socijaldemokratske partije /SDP/ Žarko Vujović nije dobio potreban broj glasova, tako da je Dom naroda bez Srbina u Kolegijumu ovog doma. 

Bez imenovanja predsjednika Kluba Srba nije moguće predložiti ni zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda. 

Vujović je rekao da će o izboru zamjenika predsjedavajućeg iz Kluba Srba odlučivati SDA i njeni partneri, dok je Čampara poručio da je SDA za to da predsjednik Kluba Srba bude neko ko podržava evroatlantske integracije, odnosno neko iz "probosanskih stranaka". 

Delagat SNSD-a Goran Broćeta smatra da zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda treba da bude iz autentičnih srpskih stranaka, čije je sjedište u Banjaluci. 

Polaganjem zakletve novoizabranih delegata danas je konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović uručio je uvjerenja za 55 od 58 delegata s obzirom na to da još nije kompletiran Klub srpskih delegata. 

U nastavku konstitutivne sjednice Doma naroda novoizabrani delegati podržali su da se budžet FBiH za ovu godinu predložen u iznosu od 2.653.843.356 KM razmatra po hitnom postupku, kako je to predložla Vlada FBiH. 

Prijedlog budžeta je u januaru usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Foto: Avaz

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)