Narodna skupština Srpske

Izabrani delagati iz RS za Dom naroda PS BiH

19:17, 05.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Četiri SNSD-ovca i jedan SDS-ovac predstavljaće delegate iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH. 

Nikola Špirić, Lazar Prodanaović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Mladen Bosić su delegati koje su tajnim glasanjem birali poslanici Narodne skupštine Republike Srpske. Takva računica znači da će i na nivou BIH, SNSD moći da odlučuje o svemu. Svaki zakon u BiH mora da prođe oba doma, a sjednice Doma naroda biće održane ukoliko njima prisustvuje većina delegata iz svakog naroda. 

Lider SNSD-a poručuje da su spremni na razgovore sa drugim strankama na nivou BiH, ali da je plan da Srbi u Sarajevu nastupaju timski. 

"Mi ovdje ne pravimo nikakve koalicije, došli smo kao reprezentacija Republike Srpske i tako ćemo se ponašati i to bez obzira ko oni bili," rekao je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dovoljan broj glasova za mjesto u Domu naroda Parlamenta BiH nije imala lista PDP-a. To znači da je Mladen Ivanić ostao bez i jedne funkcije. Poslanici NS RS birali su i delegate za Vijeće naroda. I u njihovim redovima naći će se uglavnom dobro poznata lica. Neki od njih, kada je riječ o delegatima iz reda srpskog naroda su Vukota Govedarica, Ognjen Tadić, Živko Marijanac, Vojislav Gligić. Svoje mjesto u Vijeću naroda kada je riječ o Hrvatima, ponovo su našli Nada Tešanović, Zdenka Gojković ali i Davor Čordaš. Neki od delegata iz reda Bošnjačkog naroda su Mihnet Okić, Muris Čirkić, Igor Bošnjak.