I danas reagovanja na presudu Đakiću

Iz Srpske poruka da se pred Sudom BiH nepravično sudi

  • 11.09.2018. 19:21

Iz Srpske i danas reagovanja na presudu Suda BiH koji je, po blažem Krivičnom Zakonu bivše Jugoslavije, Mensuru Đakiću, komandantu prvog bataljona brigade Hrvatskog vijeća odbrane na brčansko selo Bukvik izrekao svega dvije godine zatvora.

Da Sud BiH proizvoljno sudi po različitim zakonima poručuje i Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH. Očigledno je, kaže Mitrović, da je riječ o diskriminaciji i da je mnogim Srbima suđeno po rigoroznijem Krivičnom zakonu iz 2003. godine, koji dostiže kaznu do 45 godina. U većini ostalih predmeta, proizvoljno se primjenjivao Zakon bivše Jugoslavije, koji dostiže kaznu do svega 20 godina zatvora. 

"To su različiti aršini u ovom Sudu, nešto što zaista zabrinjava i jednostavno vodi građane u BiH, posebno Republici Srpskoj u nerazumijevanje. Dakle, potpuno nejasna primjena Krivičnog zakona, i načela kako se primjenjuje", istakao je Mitrović. 

Po odluci Suda BiH oglasio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik s porukom da je presuda Đakiću sramna, kao i većina dosadašnjih odluka Suda BiH. Činjenica je, kaže Dodik, da se stroži Krivični zakon primjenjuje samo kada se pred Sudom BiH kažnjavaju Srbi. 

"Ovo je poniženje da se Srbima maksimalizuje za učešće. Ja hoću ovdje da kažem, svi oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju. Ovo je nepodnošljivo, kada zločine nad našim narodom na taj način se tretiraju. Nikakvo pravosuđe, pravosuđe BiH treba odbiti, odbaciti, treba ga svesti samo da sudi po zakonima koje donosi BiH, a ne po zakonima entiteta", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

U presudi Suda BiH jasno je navedeno da je Đakić posmatrao kako vojnik njegovog bataljona ubija trojicu ranjenih zarobljenih Srba, suprotno pravilima ratovanja i Međunarodnim humanitarnim pravom. 

Sud je, ipak, kaznu od dvije godine za ubistvo tri srpska zarobljenika ocijenio srazmjernom, a zbog nedostatka dokaza, Begzada Kajtazija, oslobodio je optužbi za ubistvo dvije Srpkinje na tom području. 

Još apsurdnije je, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, to što je Sudsko vijeće BiH, u prvoj presudi za komandnu odgovornost u istoriji Suda, priznalo da je Đakiću izreklo kaznu ispod zakonskog mimimuma i to po blažem Zakonu bivše Jugoslavije. 

"Nevjerovatno je obrazloženje sudskog vijeća da je bilo preživjelih, zato se izriče kazna ispod zakonskog minimuma. Dakle, takve pravosudne institucije zaista ne zaslužuju da postoje", istakao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske. 

Tužilac Miroslav Janjić poručio je da će se žaliti na presudu. Ukoliko drugostepeno vijeće Suda BiH, nakon žalbe tužilaštva, potvrdi kaznu Mensuru Đakiću, svi Srbi osuđeni pred Sudom BiH po komandnoj odgovornosti mogu tražiti reviziju postupka i smanjenje kazne. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.