Iz delegacije EU više puta apelovali na deblokadu raspodjele sredstava, OHR ćuti

  • 27.05.2020. 10:35

Iz Delegacije EU u BiH navode da su u nekoliko navrata apelovali na vlasti da odblokiraju raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 330 miliona evra, napominjući da bi Savjet ministara trebalo da preduzme još jedan korak koji bi omogućio Centralnoj banci BiH da raspodijeli sredstva.

"Ta raspodjela sredstava je takođe važna i u kontekstu 250 miliona evra makrofinansijske pomoći EU za socio-ekonomski oporavak BiH od pandemije kovid-19"", navedeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH na upit Srne zbog čega se ne reaguje na blokadu iz Federacije BiH u vezi sa prenosom sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona evra na Republiku Srpsku, FBiH i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH, te da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona u cijeloj BiH.

Na isto pitanje Srne, iz OHR-a je kratko saopšteno da je na nedavnom obraćanju visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti UN, kako kažu, i ova tema spomenuta, te da je tekst moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.

Zvaničnici Republike Srpske više puta su konstatovali da Republika Srpska trpi štetu zbog nesređenih odnosa u FBiH, odnosno raspodjele novca između federalnog nivoa i kantona.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz Republike Srpske tražiti informaciju o sredstvima MMF-a koja još nisu raspoređena entitetima.

"Iako guverner (Centralne banke BiH Senad Softić) nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega (član Upravnog odbora Centralne banke Radomir) Božić i ja tražićemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima", izjavio je Kulina.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11.00 časova.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.