Ivanišević: Sramno da gradovi imaju ulicu Patriotske lige - bošnjačkog Gestapoa

  • 11.12.2020. 09:38

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević ocijenio je sramnim da u Sarajevu, Tuzli, Kaknju i Tešnju gotovo da i nema Srba, ali da svi ti gradovi imaju Ulicu Patriotske lige, formacije koja je za ratnog lidera muslimana Aliju Izetbegovića bila ono što i Gestapo za Hitlera, te od početka rata bila umješana u ubistva vojnika ЈNA i Srba.

"Alija Izetbegović uradio je nešto nezamislivo. On je kao vrhovni komandant vojske i policije BiH naredio formiranje Patriotske lige - oružane formacije koja može da se izjednači sa Gestapoom. Ona je bila van zvanične komande oružanih snaga BiH i njegova lična stranačka formacija kojom je on, isključivo kao predsjednik stranke, upravljao", rekao je Ivanišević Srni.

On je naglasio da je neshvatljivo da se niko od bjelosvjetskih boraca za ljudska prava koji šetaju Ulicom Patriotske lige u Sarajevu nije pozabavio otkud ulici takav naziv i ko su uistinu te "zaslužne patriote".

Ivanišević je ukazao da brojni gradovi u FBiH, između ostalih Travnik, Gradačac i Kakanj imaju Ulicu šehida, koji se, kako je naglasio, od boraca takozvane Armije BiH razlikuju jer se nisu borili samo za muslimansku BiH, već i za "Islamsku državu na Balkanu".

"Alija je imao svoje šehide, svoje borce, svoju Patriotsku ligu, imao je svoje oružane formacije. Po njima su nazvane brojne ulice, institucije u BiH, ali upravo njihovom "zaslugom" tim ulicama više ne prolaze i u njima ne žive Srbi", rekao je Ivanišević.

On je naglasio da Institut raspolaže ogromnom dokumentacijom i imenima ljudi koji su počinili ratne zločine, a po kojima su nazvane ulice i ustanove u BiH.

"Bošnjaci su otišli tako daleko da su džamiju u Sanskom Mostu nazvali po Mehmedu Alagiću, generalu Armije BiH koji je bio optužen za zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini, ali nije dočekao suđenje", rekao je Ivanišević.

Ako, prema njihovim kriterijumima, džamija može da nosi ime Alagića, ulica u Bihaću ime presuđenog zločinca Rasima Delića, otkud im onda pravo, kaže Ivanišević, da prozivaju Srpsku i traže da se odrekne svog osnivača Radovana Karadžića, kojem je Hag presudio, ali nije dokazao nijedan njegov zločin.

Ivanišević je zaključio da su Bošnjaci sve političke protivnike koje nisu mogli pobijediti uz pomoć svojih NATO saveznika proglasili zločincima iako su pred licem pravde - čisti.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.