Srđan Perišić

Ivanićev potpis na strategiju - čin izdaje Srpske

  • 04.05.2019. 11:22

Potpis bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na Strategiju spoljne politike BiH od 13. marta 2018. godine može se okarakterisati kao čin izdaje interesa Republike Srpske, imajući u vidu da je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka Srpske i proglašenju vojne neutralnosti donesena ranije, 18. oktobra 2017. godine, izjavio je savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić.

Perišić je rekao da se u članu 7. Rezolucije jasno navodi da Narodna skupština obavezuje predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH na poštivanje Rezolucije jer su birani u Srpskoj koja je po Ustavu i zakonu izborna jedinica.

"Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima. Isto tako, u članu 9. Rezolucije se navodi da prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe", podsjetio je Perišić.

On je naglasio da svi znaju da Ivanić nije pisao Strategiju spoljne politike BiH, već da su to uradili strani stručnjaci, prije svega iz Velike Britanije.

"Međutim, Ivanovićev potpis time je još teži, s obzirom na to da svi u Srpskoj znamo ulogu Velike Britanije na našem prostoru, a pogotovo njeno nastojanje da se Republika Srpska u Savjetu bezbjednosti UN proglasi genocidnom tvorevinom", kaže Perišić.

Prema njegovim riječima, nekoliko mjeseci prije pisanja strategije u Domu lordova britanskog parlamenta je sačinjen dokument "Ujedinjeno Kraljevstvo i budućnost zapadnog Balkana" u kojem se navodi da je pristupanje BiH i Makedonije u NATO glavni cilj kojim se sprečava ekonomsko i političko prisustvo Rusije na Balkanu.

"Јedan od tvoraca ovog dokumenta je i bivši visoki predstavnik UN u BiH, preminuli lord Pedi Ešdaun. Praktično, ovaj dokument je i najavio novu strategiju spoljne politike BiH", podsjetio je Perišić.

On kaže da se u Strategiji spoljne politike BiH jasno navodi da je jedan od stubova bezbjednosti i stabilnosti BiH, pored članstva u EU, i NATO.

"Na strani sedam Strategije piše da se bezbjednost i stabilnost BiH navodno postižu aktiviranjem i sprovođenjem Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP)", precizirao je Perišić.

On napominje da je na sedmoj strani navedene strategije netačno objašnjeno da za aktivaciju MAP-a "postoji širok politički konsenzus u BiH".

"Svi znamo da taj široki konsenzus nikada nije postignut u BiH, pogotovo imajući u vidu da postoji Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske", rekao je Perišić.

On je ponovio, da je pitanje ulaska jedne zemlje u NATO strateško za koje mora da postoji opšti konsenzus, prije koga mora biti sprovedena akademska i javna rasprava.

"Ništa od toga nije urađeno, što pokazuje da je interes pristupanja BiH u NATO prije svega zapadni, i to od pojedinih članica NATO, Velike Briatnije, SAD. Strategija spoljne politike BiH uopšte ne objašnjava spoljnopolitičke odnose sa zemljama izvan NATO, što je još jedan dokaz za šta taj dokument služi. To se upravo vidi danas, kada se zapadne zemlje pozivaju na taj dokument", zaključio je Perišić.