Član Predsjedništva

Ivanić: Regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH

  • 28.06.2018. 16:24

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručio je danas u Banjaluci da je regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH u cjelini.

"Veoma nam je bitno da odnosi između Beograda, Sarajeva i Zagreba budu dobri, jer kada su ti odnosi dobri onda je i BiH puno stabilnija", rekao je novinarima Ivanić, koji je danas, u okviru konferencije o temi "Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu", održao predavanje "Regionalna saradnja i evropska perspektiva BiH: stanje i potencijalne mogućnosti". 

On je istakao značaj konferencije, kao i to što se održava u Banjaluci. 

"Evropska perspektiva je jedna od stvari koja sigurno može pomoći da se naše unutrašnje prilike u BiH smire, ali da bi mi to uradili potrebna je čvršća unutrašnja povezanost i opredjeljenje za EU", smatra Ivanić. 

On je ocijenio da je BiH imala odlične iskorake prve dvije godine u tom pravcu, ali da je to pokvario politički ambijent koji se desio. 

"Previše je vaninstitucionalnog djelovanja, od pokušaja osporavanja 9. januara, preko pokušaja vaninstitucionalnog dizanja tužbe, te nakon toga sukoba na relaciji Bošnjaci-Hrvati oko Izbornog zakona i to je sve objektivno zaustavilo taj pozitivan trend koji je bio prisutan", rekao je Ivanić. 

On je izrazio nadu da će poslije izbora dobar dio tih stvari otići u prošlost i da se više o tome neće razgovarati kako bi mogao ponovo da se desi pozitivan ambijent, te dodao da u ovom kratkom roku to nije realno očekivati. 

Konferenciju posvećenu regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu danas su u Banjaluci otvorili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek.