Povodom smrti Kofija Anana

Ivanić i Čović se ogradili od Izetbegovićevog saopštenja

12:46, 20.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i hrvatski Dragan Čović saopštili su danas da ne dijele ocjene koje je predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović iznio u telegramu saučešća povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, te osudili ovakvu zloupotrebu funkcije.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ako za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isključivo kao bošnjački član Predsjedništva", navode Ivanić i Čović u zajedničkom saopštenju. 

Oni ističu da Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopštenje koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije. 

Iz Predsjedništva BiH juče je emitovano saopštenje pod naslovom: "Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ime Predsjedništva BiH i u svoje ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Anana". 

"Kofi Anan koji, prema riječima generalnog sekretara UN Antonija Gutesa, u mnogo čemu simboliziju UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN koje su dovele do genocida u Srebrenici. NJegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za nju izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova", navedeno je u saopštenju Bakira Izetbegovića.