Čekrčići kod Visokog

Ivanić: Brzo pronaći počinioce koji su oskrnavili crkvu 

  • 27.06.2018. 21:05

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić danas je tokom posjete oskrnavljenoj Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima kod Visokog osudio ovaj vandalski čin i izrazio nadu da će počinioci brzo biti pronađeni.

"Danas sam došao ovdje zbog dva razloga. Jedan je, naravno, osuda čina koji se ovdje desio, koji je potpuno neprimjeren i nepotreban i u suštini ovako malu srpsku zajednicu na ovom prostoru je dodatno stavio pod pritisak", rekao je Ivanić novinarima. 

On je naveo da je drugi razlog današnje posjete i lična veza sa tim svetim mjestom, jer je, na neki način, prije nekoliko godina učestvovao u obnovi ove svetinje. 

"Prije koju godinu iz sredstava koja su na raspolaganju članu Predsjedništva BiH pomogao sam da ova crkva bude obnovljena", rekao je Ivanić. 

On je izrazio zahvalnost predstavnicima religijskih zajednica, prije svega Islamskoj zajednici, te lokalnih vlasti koji su osudili ovaj vandalski čin i odmah parohu Srpske pravoslavne crkve bili na raspolaganju. 

"Sami su zajedno rekli da će pomoći da se crkva vrati u stanje u kojem je bila prije ovog čina. To sve govori da živimo još u vremenu u kojem je, kada govorimo prije svega o Federaciji BiH , malobrojna srpska zajednica izložena nepotrebnim, a rekao bih velikim pritiscima", naglasio je Ivanić. 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ukazao je da nije riješen ni problem konstitutivnosti Srba u jednom dijelu FBiH. 

"Srbi nemaju posla, teško dolaze do radnih mjesta ovdje i vrlo teško dolaze do toga da se obrazuju na srpskom jeziku. Slušaju programe koji nisu njihovi i mislim da su vrlo često zaboravljeni i od institucija vlasti, zato mislim da je obaveza svih nas da više ovdje dolazimo", poručio je Ivanić. 

On je ocijenio da vandalski čin, poput skrnavljenja crkve u Čekrčićima, može jednim dijelom uticati na suživot jer ljudima, kad tako nešto dožive, nije prijatno, ali je dodao da je ohrabren činjenicom da je odmah oštro osuđen od svih. 

"Još ako se na vrijeme pronađu počinioci, mislim da će to biti nauk svima da se to više nikad i nikome ne ponovi", istakao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Paroh visočki protojerej Miljan Rađenović izrazio je zahvalnost članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske jer je posjetio crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima i pružio podršku malo srpskoj zajednici u osudi vandalskog čina. 

Protojerej Rađenović zahvalio je svima koji su se solidarisali i izrazio nadu da se ovakvi nemili događaji neće ponoviti nikome i da niti jedna bogomolja u BiH, bilo da je riječ o crkva ili džamiji, nikad više neće biti na meti vandala. 

Nakon posjete crkvi u Čekrčićima Ivanić je sa mjesnim sveštenstvom posjetio i Crkvu Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom. 

Pravoslavna crkva u Čekrčićima obijena je 22. juna, oštećen je časni presto, te polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđenjem. 

Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu dana. U Čekrčićima trenutno živi mala srpska zajednica, familija Cvijanović, u tri kuće.