Sramota na međunarodnoj sceni

Ističe rok za imenovanje delegacije BiH za Savjet Evrope

  • 20.06.2019. 19:11

Ukoliko BiH propusti rok i ne imenuje delegaciju za Savjet Evrope, biće jedina od 47 zemalja članica tog tijela koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu, kažu u ministarstvu spoljnih poslova BiH. Izabrani poslanici i delegati neće tako moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što je izbor novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

"Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu," saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bošnjački političari za sve po običaju krive Milorada Dodika. U stranci Bakira Izetbegovića kažu da je odgovornost na SNSD-u, koja, kako tvrde, blokira rad institucija. Milorad Dodik odgovara da nije on taj koji uslovljava formiranje vlasti, i da je sve moglo da bude završeno još krajem prošle godine. Ističu mnogi rokovi, poručuje Dodik, ali Srpska neće pristati na uslovljavanja.

"BiH ne samo da gubi svoj međunarodni ugled, nego gubi i pozicije vezano za moguća rješenja, a prije svega to se odnosi na evropske integracije. Mislim da je bilo pametnije da smo još u decembru, a bilo je uslova, formirali Savjet ministara, imali bismo sada jednu drugu evropsku dinamiku," rekao je Dodik.

Da formiranje Savjeta ministara, a samim tim i drugih tijela, među kojima je i delegacija za Savjet Evrope, opstruišu upravo bošnjački političari, smatra i Nenad Stevandić. Sramota je, poručuje Stevandić, samo njihova.

"Ne dozvoljavaju Srbima da upražnjavaju svoja ustavna i zakonska prava. I da mi to ne bi dobili, tu ulogu u Savjetu ministara, koja nam pripada, ministarstva i Predsjedavajućeg, jer njima odgovara trenutna postava, spremni su da žrtvuju mir, delegaciju u Savjetu evrope, migrantsku krizu da dovedu do pucanja," kaže Stevandić.

Upozorenja da bi neimenovanje delegacije, BiH moglo da košta, stigla su i od međunarodne zajednice, između ostalog i od Savjeta za provođenje mira. Oglasila se tim povodom SNSD-ova Dušanka Majkić i PIK-u poručila da drugima ne drže lekcije o onome s čim i sami kubure.

"Gotovo da nema razlike između donošenja odluka na nivou BiH i od strane Upravnog odbora PIK-a. Niti se u BiH o bilo čemu može postići konsenzus, niti UO PIK-a može donijeti svoj kominike bez izdvojenog mišljenja," rekla je Majkićeva.

Neimenovanje delegacije za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, moglo bi da uspori proces evropskih integracija, poručio je još prije par mjeseci evropski komesar za proširenje, Johanes Han. I tada je pozvao BH zvaničnike da odustanu od političkih prepucavanja i formiraju vlast i važna tijela. To se ipak nije desilo, ni osam i po mjeseci nakon izbora.