Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove

Istekao period obavezne izolacije za 600 lica

  • 27.03.2020. 19:22

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopštio je da danas ističu mjere o izolaciji za 278 lica prema rješenjima koja su izdali federalni inspektori, te za 327 rješenja izdatih na Graničnom prelazu Aerodrom Tuzla, čime je dosad za ukupno 1.267 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

On je napomenuo da se zdravstveni nadzor okončava nakon 14 dana ukoliko su se lica kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavala izrečenih mjera, te se svakodnevno javljala nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvila nikakve simptome zaraze.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su federalni sanitarni inspektori zaključno sa jučerašnjim danom izdali na graničnim prelazima u Federaciji BiH /FBiH/ ukupno 18.260 rješenja o izolaciji u trajanju od 14 dana.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada je od kantonalnih policijskih organa dostavljeno ukupno 276 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci - rekao je Ajdinović.

Federalna Uprava je od nedjelje, 15. marta, nakon donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedila 84 federalna inspektora koji u tri smjene vrše 24 časa sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH.

Osim Graničnog prelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na prelazima Izačić, Orašje, Bijača i Kamensko.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi sa imenima i prezimenima, kao i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije, dodaje se u saopštenju.

Isto važi i za 164 lica – državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta.

Dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u periodu od 15. do 26. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona /od 23. marta/, izvršio 87 inspekcijskih nadzora, 96 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih su izrečena ukupno 84 prekršajna naloga u iznosu od 174.950 KM.

Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je evidentirano povećanje cijena artikala sa liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena od 16. marta - brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i drugo.

Ajdinović je zahvalio inspektorima koji, kako je rekao, ulažu maksimalne napore 24 časa dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije virusa korona, kao i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim organima i institucijama s kojima Federalna uprava za inspekcijske poslove blisko sarađuje na suzbijanju pandemije i zaštiti stanovništva BiH.

Тагови: