Intergitet ključan za nezavisno pravosuđe

  • 31.01.2020. 15:26

Delegacija EU u BiH pozvala je danas sve relevantne vlasti da preduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH, ističući da je integritet ključan za nezavisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i efikasno pravosuđe.

Iz Delegacije EU napominju da se u izvještaju grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH objavljenom u decembru 2019. godine navodi da pravosuđe, "da bi se povratilo povjerenje stanovništva, mora odmah pokazati potpunu transparentnost i odlučnost da uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija".

U saopštenju se dodaje da EU podržava sva nastojanja da se operacionalizuju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa.

"Pozivamo sve relevantne vlasti da preduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH", dodaje se u saopštenju.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je u otvorenom pismu od 28. januara Sud BiH pozvao nadležne vlasti da jednako urede pitanje podnošenja, verifikacije i obrade finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija, dodajući da je riječ o konstruktivnom pristupu koji bi, uporedo sa procesima koji su već u toku, trebao dovesti do kredibilnih provjera integriteta.

"U analitičkom izvještaju, priloženom uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se da nepostojanje efikasnog sistema za podnošenje, verifikaciju i obradu finansijskih izvještaja ozbiljno utiče na kredibilitet napora da se ojača integritet u pravosuđu", navedeno je u saopštenju.

U otvorenom pismu povodom "nekih medijskih izvještavanja da sudije Suda BiH skrivaju svoje imovinske kartone", sudije su istakle da je Vijeće za upravne sporove Upravnog odjeljenja Suda BiH 13. januara donijelo presudu po tužbi VSTS-a, podnesenu protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kojim je VSTS-u zabranjeno da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca, kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca od 26. septembra 2019. godine.

Presudom Suda BiH tužba je odbijena kao neosnovana, odnosno rješenje Agencije potvrđeno u cijelosti.

Sud je utvrdio da VSTS nema zakonski osnov za takvu obradu finansijskih izvještaja kako je to propisano osporenim Pravilnikom.

"Kako je utvrđeno presudom Suda BiH, član 86 Zakona o VSTS BiH ne propisuje ovlašćenja VSTS-u koja su konstituisana osporenim Pravilnikom", navedeno je u otvorenom pismu sudija.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)