Sarajevo

Intenzivirati saradnju na realizaciji auto-puta Beograd-Sarajevo

  • 11.02.2020. 15:21

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević saglasni su da treba intenzivirati saradnju na realizaciji sporazuma dvije zemlje o izgradnji auto-puta Beograd-Bijeljina-Brčko-Sarajevo i brze saobraćajnice od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Višegrada, Vardišta, sa vezom za Goražde, do Beograda.

Mitrović i Đorđević su tokom današnjeg susreta u Sarajevu naglasili da prioritet u realizaciji ovog regionalno značajnog infrastrukturnog projekta ima izgradnja mosta na Rači i auto-puta do Bijeljine, te povezivanje ovog auto-puta sa dijelom Koridora "Pet ce" prema Doboju i auto–putu do Banjaluke, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Mitrović je najavio da će o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo naredne sedmice u Beogradu razgovarati sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Prema riječima Mitrovića, potrebno je što hitnije ukloniti bilo kakve administrativne prepreke za realizaciju ovog velikog infrastrukturnog projekta, koji će, kako je naglasio, dati ogroman doprinos boljem povezivanju svih zemalja u regionu, te na mnogo veći značajno nivo podići privrednu saradnju i razmjenu BiH i Srbije.

Na sastanku je bilo riječi i o stvaranju uslova za potpisivanje Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Savjet ministara u novom sazivu već na prvoj sjednici donio odluku o odobravanju dodatnih sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-LJubovija, čime će u punu funkciju biti stavljen most "Bratoljub", koji je izgradila Srbija, a koji povezuje ove dvije opštine u BiH i Srbiji.

U saopštenju je navedeno da je na sastanku bilo riječi i o mogućnostima unapređenja željezničkog saobraćaja između BiH i Srbije, te je Mitrović predložio intenziviranje sastanaka i razgovora na kojima bi bile razmijenjene dobre prakse i iskustva iz Srbije u toj oblasti i bezbjednosti željezničkog transporta.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок