Staša Košarac

Institucije Srpske odlučne u odbacivanju pritisaka i ultimatuma

  • 29.12.2018. 14:07

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je danas da su veoma zabrinjavajuće izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da strane službe u BiH, zajedno sa pojedinim domaćim političarima, rade na tome da udalje Republiku Srpsku od Srbije, te poručio da su institucije Srpske odlučne da odbace ultimatume i pritiske.

"To je proces koji smo, nažalost, i mi prepoznali kroz djelovanje pojedinih političara, poput Dragana Mektića i Mladena Ivanića", rekao je Košarac, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema riječima Košarca, taj proces vidljiv je i kroz pritisak pojedinih ambasada na bošnjačke političare sa ciljem da se BiH po svaku cijenu nastavi kretati ka NATO-u, što bi, takođe, na vojnom, bezbjednosnom i političkom planu udaljilo Srpsku od Srbije.

"Djelujući po instrukcijama stranaca, sve vodeće stranke u Sarajevu snažno opstruišu proces formiranja vlasti u zajedničkim institucijama kako bi se, kroz Savjet ministara u tehničkom mandatu, obezbijedila prohodnost odluka koje BiH približavaju NATO. Zato juče nije izabrano rukovodstvo Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara", upozorio je Košarac.

On je dodao da razloge za zabrinutost treba tražiti i u činjenjici da se jedan broj opozicionih političara i medija u Srbiji pridružio nastojanjima stranog faktora da destabilizuje situaciju u Republici Srpskoj i da njeno rukovodstvo natjera na političke ustupke u Sarajevu.

"Nisu nas iznenadile Vučićeve izjave o prisustvu pojedinih opozicionih političara iz Srbije u Banjaluci, baš kao što znamo šta je cilj stranaca i opozicije u Srpskoj koja politički instrumentalizuje proteste grupe "Pravda za Davida" i Davora Dragičevića", rekao je Košarac.

On je poručio da su institucije Republike Srpske i SNSD odlučni u odbacivanju ultimatuma i pritisaka i da ostaju pri stavu da će u potpunosti pratiti stavove Srbije kad je riječ o NATO integracijama.