Srbi u FBiH mogu mirno spavati

Institucije Republike Srpske će podržati povratnike

  • 21.08.2019. 19:04

Bezrezervna podrška institucija Republike Srpske stiže Srbima u Federaciji BiH. Posebno se to odnosi na sprečavanje proslave oslobođenja Drvara koju bi da organizuje HDZ Livanjskog kantona, ali i sprečavnje namjere da se u Medeno Polje smjeste migranti - poručeno je nakon sastanka predstavnika Srba iz Federacije i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Najava proslave navodnog oslobođenje Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča nepotrebna je provokacija Srba i njihovog života na tom prostoru, smatra Milorad Dodik. Zbog svega toga, ukoliko 13.septembra do proslave dođe, Srbi iz ovih opština, blokadom puta Livno-Drvar, onemogućiće održavanje tog događaja. 

Mi smo protiv održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbjednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata. Donesena je odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih opština organizovati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja. Takođe, Republika Srpska će svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području," saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pomoć Srbima u ovim opštinma stiže i za infrastrukturne projekte. Vlada Republike Srpske odobriće 500. 000 maraka. Zbog diskriminatorskog položaja Srba, odlučeno je da se ide i u izmjene Ustava Kantona uz klauzulu o konstitutivnosti Srba.  Ta diskriminacija se ogleda u svakodnevnom životu, poručili su predstavnici Srba iz Federacija. Zato su zadovoljni onim što su čuli na sastanku. Kažu da nakon svih obećanja koja su danas dobili, Srbi u Federaciji mogu mirno da spavaju.

“Postojaće podrška u svakom dijelu jer to je srpski narod i ovo je Republika Srpska koja pomaže srpskom narodu iako je u Fedraciji. Ono što moram reći je da će sve biti kako treba, srpski narod u FBIH i u ove četiri opštie može mirno da spava,” rekao je Đorđe Radanović predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

I u opštini Bosanski Petrovac nadaju se da će moći mirno da spavaju i da im migranti neće biti prve komšije. Bez obzira na nacionalu i vjersku pripadnost mještani ih ne žele u svojoj blizini, kaže načelnik opštine Dejan Prošić. 
Kako kaže, sve će preduzeti da do smještaja migranata u Medenom polju ne dođe, ali isto tako svjesni su da se mora posebna pažnja obratiti i na bezbjednosnu situaciju.

“U slučaju da ne uspijemo riješiti, ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste krenućemo i sa drugim represivnim sredstvima i protestima, prema takvoj odluci, uglavnom ćemo biti složni,” kaže Prošić.

Konačne odluke i dogovore najviše isčekuju mještani Bosanskog Petrovca. U strahu su da im prve komšije ne budu upravo migranti. Uznemireni su i nezadovoljni, a dolazak migranata je kažu glavna tema o kojoj se u ovom mjestu govori.

“I da to dolaze porodice pa i da ih naseljavaju i prave stanove, pa rekao bi čovjek neka, ali dolaze sve mladi sposobni momci, od 20 - 30 godina i onda ti ne znaš šta tu ima,” rekla je Ljubica Miščević iz Medenog polja.

Koliko je težak položaj Srba u ovim opštinama potvrđuje i statistika. Po popisu iz 1991. godine, bilo je 533.258 Srba, dok ih je po popisu iz 2013. godine tek 56.550, ili oko 10 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva.