Savjet bezbjednosti UN

Inckova izjava o nametanju zakona udar na demokratiju

  • 09.05.2020. 08:16

Izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o nametanju zakona kojim će kriminalizovati određena mišljenja o ratnoj istoriji BiH jeste udar na demokratski ustavni poredak BiH, ističe se u izvještaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN.

U 23. izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN naglašava se da je Inckova izjava neopravdana prijetnja za pomirenje, slobodno istorijsko istraživanje i slobodu izražavanja.

"Visoki predstavnik nema pravno ovlašćenje da prenebregava demokratski zakonodavni sistem i odlukama oktroiše zakone, dakle, nikakva mjera te vrste ne bi bila pravno obavezujuća po građane BiH. Uz to, donošenje jednog cenzorskog zakona kojim se kriminalizuje postavljanje pitanja da li zločin u Srebrenici zaista treba smatrati genocidom bilo bi nerazumno, nesprovodivo, nezakonito i neustavno", piše u izvještaju.

Inckovo nametanje cenzorskog zakona bio bi protivpravan napad na demokratiju u BiH.

Očigledno je da bi nametanje cenzorskog zakona ili bilo kog zakona u BiH od visokog predstavnika bilo nelegalno.

"BiH je suverena država, a njen ustav definiše demokratski način donošenja zakona. Incko nema nikakvo ovlašćenje, ni po osnovu Dejtonskog sporazuma, ni po osnovu bilo kog drugog izvora prava, da postupa kao diktatori i oktroiše zakon u BiH", navodi se u izvještaju.

Mandat visokog predstavnika ne uključuje ni naznaku ovlašćenja da donosi odluke koje su obavezujuće po građane BiH.

Štaviše, nametanje jednog cenzorskog zakona kršilo bi pravo na samoopredjeljenje naroda u BiH i ljudska prava koja građani BiH uživaju po osnovu važnih obavezujućih ugovora.

"Pošto visoki predstavnik nema nikakvo ovlašćenje da građanima BiH nameće zakone, cenzorski zakon čije uvođenje Incko predlaže ne može biti obavezujući po građane BiH, osim ako ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH u skladu sa važećim ustavnim procedurama", napominje se u izvještaju.

Cenzorski zakon podrio bi pomirenje i nepotrebno ugušio istraživanje istorije.

Pomirenje dolazi sa pravdom, dijalogom i slobodnim istorijskim istraživanjem u traganju za istinom.

"Republika Srpska i njeni lideri snažno podržavaju istragu svih ratnih zločina i privođenje svih ratnih zločinaca pravdi, bez obzira na nacionalnost i počinilaca i žrtava. Pomirenje se ne promoviše zatvaranjem onih kojim izražavaju određena istorijska mišljenja", navodi se u izvještaju.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)