Dobio odgovor

Incko najavljuje nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida

  • 13.12.2019. 19:13

Najava visokog predstavnika da će bonskim ovlašćenjima u BiH nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida je antidejtonska i nemoguća – tvrdi to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

OHR, smatra Dodik, pokušava da nametanjem takvog zakona spriječi svako drugačije mišljenje i tragična dešavanja  u Srebrenici prikaže kao genocidna, kao i srpski narod. 

"Nije valjda da se istina njihova brani takvim nasiljem i nametanjem i da očigledno tu postoji problem. Mi odbacujemo bilo kakve, kao i ranije odluke visokih predstavnika koje su donosili zakone. Pogotovo odbacujemo najavljenu praksu. To nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, to je međunarodni kriminal i nasilje i Incko ako nema šta drugo da radi, mogao je da se pokupi i da ode, ionako smeta ovdje", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Republika Srpska nema namjeru da negira genocid, nego da prizna isključivo ratnu istinu o stradanjima svih naroda. Dokazuje to i formiranje Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, kao i Komisije za istraživanja stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji. Ipak, visoki predstavnik očigledno nema problem da u BiH nametne svoju odluku ukoliko BH-Parlament u koji su voljom naroda  izabrani predstavnici, ne usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida.

"Ja ću sačekati nekoliko nedjelja. U međuvremenu, moji ljudi u pravnom odjeljenju rade na nekim elementima tog zakona o zabrani negiranja genocida. Mislim da je to kulturološki, moralni i etički imperativ, da se nešto tako uradi i Bosna i Hercegovina bi tada bila kao i druge zemlje koje kažnjavaju negiranje holokausta", poručio je Valentin Incko, visoki predstavnik BiH. 

Valentin Incko tvrdi i da sve više država u Savjetu za provođenje mira daje podršku vraćanju bonskih ovlašćenja. Predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da međunarodna zajednica i jeste frustrirana, i to jer je Rusija članica Savjeta za provođenje mira 

"Ne znam ni kad je prestao da radi. Onda ispade da nije do sada ništa radio, a želim mu sreću u njegovom radu, a ja imam previše posla pa se ne bih bavio Inckom. Međunarodna zajendica jeste frustrirana, sve dok je Rusija u tom PIC-u... pozdrav za Incka", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca i nestalih civila Srebrenice visokom predstavniku u BiH poručuju da su u Srebrenici stradali pripadnici i srpskog i bošnjačkog naroda i da se ne može nametati zakon o genocidu nad bošnjačkim, a da se time ne obuhvati i stradanje srpskog naroda. 

Ipak, OHR nikada do sada nije inicirao da se istraži ratna istina o dešavanjima u Srebrenici, nego ih je inicirala upravo Republika Srpska. Na ranije najave da će se nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, srpski član BH Predsjedništva odgovarao je da se u tom slučaju može očekivati i referendum o statusu Republike Srpske. 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм