Nije usvojen ni dnevni red

Imenovanja ponovo pala u vodu, prekinuta sjednica Savjeta ministara

  • 09.07.2020. 19:40

Propao je, barem danas, još jedan dogovor o imenovanjima na zajedničkom nivou. 

Sjednica Savjeta ministara završena je čim je počela. Po prvi put nije usvojen  dnevni red, a oborili su ga HDZ-ovi ministri. Razlog je Bisera Turković koja je i prije usvajanja dnevnog reda poručila da neće glasati za hrvatske kadrove, i to za  direktore Službenog glasnika BiH i Agencije za obrazovanje policijskih tijela. 

Tako su, u vodu pala obećanja da više neće biti blokade u imenovanjima, a što su prije samo dva dana dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA. 

"Obrazloženje za neglasanje za dnevni red iako do tada nije bilo nikakvih primjedbi na tačke dnevnog reda jeste da su određene tačke dnevnog reda skinute na zahtjev ministrice Truković i da je ministrica Turković rekla da neće glasati za neke tačke kadrovska rješenja koja se odnosi na kandidate koji dolaze iz reda hrvatskog naroda. I to je bio razlog zašto nije usvojen dnevni red", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Neračišćeni računi između HDZ BiH i SDA ponovo su isplivali na površinu, ali će zbog toga pričekati i imenovanja srpskih pozicija u SIPA-i i RAK-u. Cijenu će morati da plati i SDA, koja čeka na mjesto ministra bezbjednosti BiH. 

"Nije se uputio u proceduru prijedlog za imenovanje ministra Cikotića jer dogovor je bio takav da u trenutku izbora kadrovskih rješenja oni za koje je provedena konkursna procedura da se uputi u proceduira za imenovanje ministra bezbjednosti i to je jedno sa drugim povezano i zato ja to nisam uradio", kaže Tegeltija.

Iz stranke Bakira Izetbegovića tvrde da nije prekrešen dogovor iz Istočnog Sarajeva, ali je očigledno da je netrpeljivost sa hrvtaskim predstavnicima jača od bilo kojeg dogovora. Potpredsjdnik stranke Adil Osmanović poručuje da nije razgovarao sa Turkovićevom, te da je siguran da je samo slušala instrukcije iz stranke.  

"Bili smo spremni da se na današnjoj sjednici Savjeta ministara imenuje ono što ste kazali, one pozicije gdje je konkursna procedura završena. Bili smo spremni da se danas imenuje direktor SIPE, RAK-a i naravno da se poslije otvore pitanja drugih imenovanja gdje su konkursne procedure završene. Reakcija HDZ-a je i nas iznenadila. Tamo gdje su provedene procedure, gdje su njihovi kadrovi, nepsorno je da bi to bilo završeno ali moramo praviti korak po korak", kaže Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Ne samo da je Turkovićeva poručila da neće glasati za imenovanja hrvatskih kadrova, već je ponovo potencirala da se sa dnevnog reda skine i formirianje ekpertskog tima za Trgovsku goru. 

"Ne razumijem takvo ponašanje. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je dobilo sva nadležna mišljenja i to pozitivna mišljenja od ministarstava i kancelarija za zakonodavstvo potrebnu entitetsku i svaku drugu saglasnost svih agencija na zajedničkom nivou. I danas prije rasprave o dnevnom redu obaviješten sam da je tražila na kolegiju da se ta tačka skine sa dnevnog reda", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH. 

Iako je Sjednica Savjeta minstara, barem prije dva dana ulijavala nadu da će blokade oko imenovanja otići u prošlost, od toga, već po navici, nije bilo ništa. Priliku, ponovo nije dobila ni Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Тагови: