Sjednica VSTS

Imenovani tužioci u Tužilaštvu BiH 

  • 30.05.2019. 20:12

Mladen Furtula, Igor Dubak, Senad Osmić i Ahmed Mešić imenovani su danas na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz VSTS-a.

Na današnjoj sjednici VSTS-a na nivou Federacije BiH za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona imenovan je Tomislav Ljubić, dok je Fadila Amidžić imenovana za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS je uzeo u obzir kriterijume kao što su stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje. 

U obzir je uzet i odnos sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda, te iskustva na rukovodećim poslovima. 

VSTS prilikom imenovanja primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova. 

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija stupiće na dužnost 10. juna, dok novi mandat glavnim tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona počinje sa danom donošenja odluke o imenovanju.