Dodik o formiranju vlasti na nivou BiH

Imena budućih ministara biće poznata nakon raspodjele resora

  • 14.03.2019. 19:05

Imena budućih ministara ne mogu biti poznata prije nego što se dogovorimo o raspodjeli resora, poručuje to danas lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Za imena je, kaže Milorad Dodik, još rano, ali je jedno sigurno - Zoran Tegeltija biće kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Više detalja znaće se iduće sedmice, za kada su zakazani novi razgovori o formiranju vlasti na bh nivou.

"Nismo još razgovarali ni o čemu drugom sem što je poznato da sa srpske strane, odnosno grupacija koju predvodi SNSD, kandidat za predsjedavajućeg će biti Zoran Tegeltija. Sve ostalo je stvar nakon dogovora. Ne možemo sada da govorimo o tome, jer nije se završila ni raspodjela resora u Savjetu ministara, pa je neozbiljno govoriti o imenima," rekao je Dodik.

Dragan Čović danas poručuje da bi se njegova stranka rado vidjela u foteljama ministarstva finansija i inostranih poslova, ali i pravde.  

"Stranke HNS-a u pregovorima će insistirati na ministarstvima finansija i inostranih poslova, a mogao bi nam pripasti i resor pravde. Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo. Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva, moramo zadržati poziciju ministra inostranih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da učestvujemo u spoljnoj politici BiH," rekao je Čović.

Ne spekuliše se ovih dana samo o resorima, danima se  nagađa i o imenima potencijalnih ministara.  

Tako se kao kandidati za ministartvo pravde u medijima pominju Milorad Kojić, ali i Milan Tegeltija. 
 
Što se Bošnjaka tiče, želja im je da Adil Osmanović ostane u svojoj fotelji iako se spekuliše da bi civilni poslovi mogli da pripadnu strankama iz Republike Srpske. Kako saznajemo SDA je jasno poručila da želi finansije. Iz Demokratske fronte zainteresovani su da uđu u koaliciju sa SDA, a Bakir Izetbegović juče je pojasnio da što ih je više - to bolje. Savjet ministara bi trebalo da bude formiran do kraja marta.