Imate dvojno državljanstvo, a nemate pasoš? Kazna 200 KM

  • 12.10.2020. 18:38

Državljani BIH koji imaju dvojno državljanstvo, a nemaju pasoš već samo ličnu kartu, ulazak u BiH moraju da plate 200 maraka. 

Takvu odluku donijelo je Ministarstvo bezbjednosti, a usvojena je na sjednici Savjeta ministara. Zbog čega je izmjenjena ranija odluka po kojoj se moglo ući sa ličnom kartom, iz Ministarstva bezbjednosti danas nisu odgovorili. Zahtjev za informacijom, sa pitanjem zašto je izmjenjena ranija odluka, proslijedili su  Graničnoj policiji. Granični policajci državljane BiH sa dvojnim državljanstvom koji im se pojave sa ličnom kartom, umjesto sa dobrodošlicom, sada dočekaju sa prekršajnim nalogom.

"Tom odlukom je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju osobne iskaznice nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH, međutim donošenjem ove odluke jednostavno je stupila na snagu situacija da svi oni koji se pojave na nekom od graničnih prelaza nemaju putovnicu, a imaju osobnu mogu ući u BiH ali im se izriče prekršajni nalog", kaže Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Od donošenja nove odluke granična policija izdala je više od stotinu prekršajnih naloga. Posebno se to dešavalo na aerodromima u Tuzli i Sarajevu. Bilo je i putnika koji bh. pasoš zapravo posjeduju ali zbog pandemije nisu mogli da ga produže na vrijeme. Granični policajci kažu bilo je i negodovanja od strane putnika zbog novonastale situacije. 

"Izdato je 193 prekršajna naloga, od toga 40 prekršajnih naloga se odnosi na zakon o putnim ispravama BiH, dok 153 prekršajna naloga se odnose na zakon o graničnoj kontroli BiH", kaže Nebojša Savić, policijski službenik Jedinice granične policije - Aerodrom Sarajevo.

Novo pravilo stupilo je na snagu polovinom septembra. Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama. Oni koji su morali da plate 200 maraka za ulazak, smatraju da je ta "određena okolnost" upravo period pandemije kada nisu mogli da izvade ili produže pasoš. 

Apsurdnim nazivaju i to da oni moraju da plate ulazak u matičnu zemlju dok istovremeno u BIH ulazi na stotine migranta koji nemaju nikakva dokumenta i pri tome su stranci.

Тагови: