Ružica Jukić

Imam dokaze da se stranci miješaju u rad pravosuđa  

  • 19.06.2019. 15:42

Potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Jukić izjavila je danas u Sarajevu da ne bi, da nema čvrste dokaze za to, javno tvrdila da postoji uplitanje stranih ambasada u rad pravosudnih institucija BiH i da se pravosudni radnici privode "u staklenu sobu ili gumenu sobu", kako bi se tražilo od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da protiv nekog otvore istragu.

"Vjerovatno bih nestala sa zemlje da to nije tako", rekla je Jukićeva novinarima u Sarajevu. 

Ona nije željela da otkrije više detalja o tome, jer, kako je pojasnila, ne želi da ljude koji su svjedočili tim radnjama dovodi u opasnost. 

"Utiče se na postupke i rad pravosudnih institucija. Ja nisam pričala o efikasnosti, ono o čemu bi ambasade koje su dale određene donacije imale pravo da pitaju, ovde se radi o istragama, sudskim procesima, gdje su stranci pokušali uticati na domaće nosioce pravosudnih institucija", ističe Jukićeva. 

Ona je istakla da takve stvari - da je BiH zemlja u kojoj strane ambasade vode politiku svega, pa čak i pravosuđa - neće da prećuti. 

"Dokle god sam ovdje, a u zadnjoj sam godini mandata, to neću prećutati, takve stvari će doći na mjesto gdje treba da dođu, a ja sam ostala dosljedna sebi. Ako neko smatra da ovu činjenicu treba prećutati, ako treba osuditi Ružicu Jukić - neka osude, ali pokazaćemo kakvo smo društvo", istakla je Jukićeva i pozvala članove VSTS-a da se zapitaju zbog čega i kome to odgovara. 

Ona je dodala da je niko od nadležnih institucija nije zvanično pozvao da obrazloži svoje tvrdnje. 

Na konstataciju novinara da joj je visoki predstavnik Valentin Incko rekao da ne treba da se time bavi, Jukićeva je rekla da je Incko učinio sve da BiH pravno ne profunkcioniše. 

Komentarišući poziv člana VSTS-a Gorana Nezirovića da članovi ovog pravosudnog tijela podnesu ostavku, Jukićeva je ponovila da je Nezirović taj koji ima razlog da podnese ostavku, tvrdeći da je svoju kćerku bez konkursa zaposlio u Kantonalni sud u Sarajevu, a da za komunalne usluge duguje oko 14 hiljada KM. 

"Ja odlazim iz VSTS-a sa imovinom koju sam imala prije i nisam se obogatila, nego sam samo dobila neosnovane napade. Da smatram da sam bilo čim doprinijela da narušim ugled VSTS-a, sama bih podnijela ostavku. Mene ne trebe pozivati kolega Nezirović na ostavku, pogotovu što znam da je ovo orkestrirano", poručila je Jukićeva. 

Ona nije htjela da precizira ko orkestrira te napade, dodavši da je veoma dobro poznato ko orkestrira takve stvari. 

Na poziv da prokomentariše tvrdnje člana VSTS-a Monike Mijić o nacionalnoj podijeljenosti ove institucije, Jukićeva je navela da je, ako su četiri člana Savjeta bošnjačke nacionalnosti tražila da objave saopštenje i obratila se i petom članu koji je takođe Bošnjak, a da isto nisu tražili od drugih članova koji su Srbi i Hrvati, jasno da je riječ o "jednom krugu jedne nacionalnosti". 

"To ne doprinosi radu VSTS-a, kao ni drugih institucija koje su povezane, jer ako pada VSTS - padaju i sve druge institucije", upozorila je Jukićeva. 

Na današnjoj sjednici VSTS-a BiH u Sarajevu završena je diskusija o zajedničkom pismu OEBS-a, Ambasade SAD i Delegacije EU u BiH koje je ranije upućeno VSTS-u. 

Zaključeno je da je potrebno imenovati komisiju koja će sačiniti prijedlog teksta pisma kao odgovor na zajedničko pismo OEBS-a, Ambasade SAD i Delegacije EU u BiH. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.