Vlade Srpske i Federacije BiH

Ima uslova za pojeftinjenje goriva u Republici Srpskoj i FBiH

  • 13.06.2018. 18:50

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da ograniče cijenu nafte i naftnih derivata, poručuje ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Mirko Šarović tvrdi da dvije Vlade mogu da postave limit za najviši prihvatljivi iznos, jer su one te koje određuju jedan dio cijene goriva.

"Svi doprinosi, odnosno porezi, takse, marže i sve ostalo se izračunava na entitetskom nivou, i ja mislim da je ovo pokazatelj da se može uticati na cijenu naftnih derivata", istakao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Slično je sinoć rekao i ministar industrije Republike Srpske, Petar Đokić. Poručio je da cijena, što se njega tiče, može da bude i manja.

"Ima prostora da cijena može biti manja, i sada tvrdim da ima, da neka opterećanja na litar goriva mogu biti manja, da ima prostora da se uvede više reda u promet prilikom prodaje, prilikom transporta, posebno prilikom uvoza goriva, takođe, prostora ima", istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudatstva Republike Srpske. 

Distributeri iz Republike Srpske kažu da, što se njih tiče, nikako nije trenutak za obaranje cijena, jer tvrde da već sada jedva posluju pozitivno. U podacima o cijenama goriva koje nam je poslao jedan od većih distributera u Srspskoj, piše da zarađuju 21 fening po prodatom litru. Iz "Ideal petrola" poručuju da sutra imaju sastanak u Vladi i da već razmatraju smanjenje cijena, koje, kažu, ne može da bude posebno značajno.

"Naša grupacija razmatra mogućnost da mi idemo za nekih 0,05 KM-a smanjenja po litru. U zadnjih 15 dana, došlo je do pada na berzi nafte i naftnih derivata, tako da postoji neki mali prostor, a hoćemo da udovoljimo nešto i našim kupcima", naglasio je Nenad Luburić, vlasnik kompanije "Ideal petrol". 

Federalni ministar trgovine već se dogovorio sa distributerima, tako da bi, od petka, na pumpama u Federaciji BiH gorivo trebalo da pojeftini od pet do deset feninga po litru. Cijena najviše zavisi od cijena nafte na svjetskom tržištu. U iznos koji vozači plaćaju na pumpama ulazi i marža, akcize na gorivo i puteve, kao i PDV. Poslije donošenja novog zakona, akcize po litru goriva iznose od 70 do 75 feninga.

Тагови: