Sastanak Dodik, DŽaferović, Pakdemirli

Ima prostora za unapređenje trgovinske razmjene

15:36, 17.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U odnosima BiH i Turske ima prostora za unapređenje trgovinske razmjene i ulaganja u ekonomiju i poljoprivredu, istaknuto je u današnjem razgovoru u Sarajevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je na sastanku istaknuto da je Turska veoma značajan spoljnotrgovinski partner BiH i da treba održati kontinuitet dobrih i uspješnih bilateralnih odnosa. 

Predloženo je intenziviranje ekonomske saradnje dvije zemlje, učešćem na poslovnim forumima, ali i kontaktima privrednika. 

Dobri odnosi BiH i Turske jačaju uzajamnim posjetama na visokom nivou, navodi se u saopštenju i ističe da je u tom kontekstu pomenuta nedavna posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj tokom koje su potpisani Ugovor o slobodnoj trgovini i Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti transportne infrastrukture. 

Izražena je zahvalnost Turskoj i predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na posvećenosti u bilateralnim odnosima sa BiH, kao i na veoma uspješnoj posjeti Predsjedništva BiH Turskoj. 

Članovi Predsjedništva BiH pozvali su Erdogana da posjeti BiH. 

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik Slaven Kovačević.