Pahor u posjeti Sarajevu

Ilegalne migracije rješavati zajedničkim i jedinstvenim pristupom

  • 05.03.2021. 14:14

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Sarajevu da je iskreni pobornik politike zajedničkog i jedinstvenog pristupa EU pitanju ilegalnih migracija.

Iskustva su nam pokazala da je pitanje ilegalnih migracija lakše rješavati zajedničkom saradnjom nego samostalnim djelovanjem država. Mi u Sloveniji imamo pozitivna iskustva na tom planu, a vremenom smo shvatili da je potrebno nešto više uraditi na spoljnim granicama EU", rekao je Pahor odgovarajući na pitanja novinara, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

On je poručio da će Slovenija uložiti maksimalne napore u procesu rješavanja problema ilegalnih migracija, kako je to dogovoreno na nivou EU.

Pahor je ponovio da je Slovenija tradicinonalno bila i jeste i biće saveznik proširenja EU na zapadni Balkan.

On je rekao da je tema zapadnog Balkana redovna na svim njegovim sastancima sa zvaničnicima najviših institucija Slovenije.

"To osjećamo kao našu dužnost i mogućnost da nešto dodamo vrijednostima evropske politike prema državama u regionu. Željeli bismo da ostvarimo neki napredak u razumijevanju kompleksnosti tog pitanja i naklonjenosti EU da riješi ta pitanja", naveo je predsjednik Slovenije.