Najluksuznije posjeduju Rusi

I državljani BiH vlasnici jahti u Crnoj Gori

  • 10.07.2018. 07:18

I državljani BiH su upisani u registar kao vlasnici jahti u Crnoj Gori, a prema zvaničnim informacijama posjeduju pet jahti, od ukupno 237 registrovanih u Crnoj Gori.

Iako sasvim sigurno ima i onih koje se ne vode na stvarne vlasnike ili plove pod zastavom Srbije, prema podacima Uprave za pomorsku sigurnost Crne Gore među imenima ponosnih vlasnika nalazi se i ime medijskog magnata i lidera Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji u ovoj državi posjeduje jahtu pod imenom “Aura 2”.

Takođe u Crnoj Gori svoje jahte imaju i Dragan Vidović, Antonio Bagarić te Radivoje Samardžić, koji u svom posjedu ima dvije - “Lejdi Keti” i “Ljupka”.

Inače najveći broj ovih luksuznih plovila nalazi se u vlasništvu Rusa (67) te državljana Srbije (62) i Crne Gore (36), a svojom jahtom u ovom mediteranskom morskom raju, u nešto manjem broju, može se pohvaliti i jedan broj građana Albanije, Italije, Kazahstana, SAD, Češke, Velike Britanije, Ukrajine...

Tako pod zastavom Srbije plovi Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi sa Balkana, ali i Rodoljub Drašković, vlasnik prehrambenog koncerna “Svislajon”, koji je svojoj jahti dao upečatljivo ime - “Lav Nikolaj Tjodor”.

Svoje jahte na Crnogorskom primorju imaju i poznati beogradski advokat Zdenko Tomanić, direktor jedne od najvećih evropskih konsultantskih kuća u građevinskom menadžmentu Branislav Simović, te Zoran Vukadinović, vlasnik kompanije “Sto posto”.

Na ovom spisku se nalazi i poznata srpska kompanija “Maxim media” iza koje se kriju Miloš i Ružica Krdžić, vlasnici Studija B i nekoliko radio-stanica u Srbiji.

Kada su u pitanju crnogorski i ruski državljani, izdvaja se nekoliko imena. Tu prije svega treba pomenuti Branka Vujoševića, nekadašnjeg savjetnika Mila Đukanovića, kojeg je italijansko pravosuđe dovodilo u vezu sa švercom cigareta, te Sergeja Beljaeva, ruskog bankara, jednog od aktera afere “Panamski papiri”.

Ipak, najzvučnije na ovom spisku je ime ruskog milijardera Mihaila Prohorova, čije se bogatstvo procjenjuje na više od osam milijardi dolara.

Prohorov, koji je inače i jedan od suvlasnika košarkaškog kluba Bruklin Netsi, u Crnoj Gori ima registrovanu jahtu pod imenom “Zeta”.

Posebno je interesantan podatak da se ne znaju stvarni vlasnici jednog broja ovih luksuznih plovila u Crnoj Gori. Za čak 35 jahti navedeno je da se nalaze u vlasništvu kompanija koje su registrovane u nekom od poreskih rajeva - najviše na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Hrvatska: Podaci nedostupni
Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli da dobijemo podatke i za Hrvatsku, u kojoj, prema nezvaničnim informacijama, daleko veći broj državljana BiH ima jahtu.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)