Slobodan Ujić

Hrvatski policajci tuku migrante i protivzakonito ih vraćaju u BiH 

  • 07.06.2019. 21:18

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kaže da je u BiH stoodstotno povećanje priliva migranata u odnosu na prethodnu godinu i da ih je trenutno 5.500, kao i da postoji mogućnost da se na ovoj ruti nađu lica koja mogu biti prijetnja za javni red, zbog čega se mora uključiti Tužilaštvo BiH i one koji čine krivična djela - procesuirati.

"Moramo jasnu poruku poslati ilegalnim migrantima u BiH - oni moraju poštovati zakone u BiH i njima se povinovati", ističe Ujić. 

On je podsjetio da je u privremenom prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši u utorak, 4. juna, izbila masovna tuča u kojoj je učestvovalo oko 100 migranata, napadnuta su i trojica policajaca, te oštećeno policijsko vozilo. 

"Zna se koji državljani kojih država se ne podnose i te grupe su bile razdvajane. Mi smo izdvojili 23 lica koja su bila vinovnici te velike tuče i odredili smo ih za jedan blaži oblik nadzora, sve smo ih dovezli kod nas u Sarajevo", rekao je Ujić za Televiziju "N1". 

On je kaže da ova lica nemaju dokumente i nisu deportovana, a da bi bio utvrđen nečiji identitet potrebni su mjeseci, jer je riječ o složenom procesu. 

Ujić naglašava da ima ljudi koji dođu do BiH, a da ih nijedna bezbjednosna agencija ne registruje. 

Prema njegovim procjenama, migrantska kriza će da potraje, a u narednom periodu, sa ljepšim vremenom, njihov broj će se povećati. 

Ujić upozorava da, osim bezbjednosnog aspekta, zbog velikog broja migranata, BiH prijeti i zdravstveni problem. 

"Sigurno nećemo riješiti ovaj problem bez jačanja Granične policije", napominje Ujić. 

On kaže i da je sigurno tačno da hrvatski policajci tuku migrante i protivzakonito ih vraćaju u BiH. 

"Imamo zabilješke iz Unsko-sanskog kantona i policije, Granične policije, ali i izjave tih migranata da ih vraćaju, ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije u Hrvatsku. Onda ih hrvatska policija dovede u takozvani zeleni pojas - granični pojas. To je nasilno vraćanje u BiH", navodi Ujić. 

On je rekao da u mješovitim migracijama najveći broj migranata dolazi iz Avganistana, Pakistana, Alžira, prosječne starosti između 18 i 35 godina. Izbjeglih i raseljenih lica, navodi Ujić, ima između 10 i 12 odsto, dok su ostalo ekonomski migranti.