Hrvatska ne odustaje: Počinje mjerenje radioaktivnosti u opštini Dvor

  • 13.09.2020. 19:01

Hrvatska nastavlja s pripremama kako bi aktivirala odlagalište radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori. Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada počinje s uzimanjem uzoraka kako bi odredio nulto stanje radioaktivnosti u opštini Dvor. 

U Novom Gradu zato nemaju mira. Poručuju, to je ozbiljan pokazatelj odlučnosti i namjere da se Trgovska Gora pretvori u odlagalište za opasni otpad. Zato se, kako kažu, moraju aktivirati svi mehanizmi kojim raspolaže BiH kako bi Hrvatsku spriječili u njenim nehumanim namjerama. Oni kao lokalna zajednica daju sve od sebe i rade sve što je u njihovoj moći, ali ne mogu sami. Brige im zadaje i to što se, kako kažu, već duže vrijeme sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BIH skida pitanje formiranja ekspertskog tima.

“Smatramo da je ekspertski tim neophodan iz razloga da bi se prikupili svi relevantni podaci kako bi u određenim postupcima, tu prije svega mislim na postupak pred međunarodnim sudom, mogli da dođemo do rješenja koja bi nama odgovarala. Hrvatska strana sigurno neće odustati od svoje namjere, uložena su već ogromna sredstva, s druge strane oni nemaju drugu lokaciju, a o kojoj ni ne razmišljaju, a kamoli da bi promijenili ovu lokaciju”, kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Da je u svemu tome najsporniji izostanak prave reakcije nadležnih sa bh nivoa, poručuju i ekolozi. Mario Crnković kaže, Ministarstvo inostranih poslova se bavi svim ostalim, osim životima ljudi koji žive ovdje. Upravo zato što su u pitanju životi ljudi, tvrdi, skrštenih ruku neće sjediti.

“Ukoliko treba, biće protesti. Ukoliko treba, sami ćemo formirati ekspertski tim. Stvarno je previše vremena izgubljeno, tako da, definitivno, vjera u nadležne u institucijama BiH polako postaje sve manja i manja. Uputili smo dopis ministrici vanjskih poslova BiH, gospođi Turković, sa zahtjevom da se formiranje ekspertskog tima stavi na dnevni red, apored toga, zahtjevali smo, ukoliko dotična to želi, da se sastanemo, da popričamo, da razmjenimo stavove, da vidimo u čemu je problem. Odgovor još uvijek nismo dobili. Nadamo se da ćemo dobiti odgovor, a ukoliko ne, mi ćemo naći nači da artikulišemo svoje stavove na pravi način", kaže Mario Crnković "Green Team" Novi Grad.

Ni do sada se nije sjedilo skrštenih ruku. Ali, uprkos protivljenju stanovnika sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti Republike Srpske, Hrvatska i dalje planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni "Čerkezovac", u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.