Propada sezona

Hrvati turiste otjerali cijenama, Neum krcat

15:58, 21.07.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Iako turistička sezona nije počela najbolje zbog kišovitog i prohladnog vremena, prvi dan ovog vikenda donio je neopisivu gužvu na putevima i graničnim prelazima, ali i veliki broj gostiju u jedini BiH grad na moru, Neum.

Juče je bio zakrčen i put preko Svitave, jer su ga mnogi izabrali upravo zbog gužvi na najfrekventnijim graničnim prijelazima na jugu BiH, Doljanima i Gabela Polju.

Poželjna destinacija

Bosanci i Hercegovci sve se više okreću Neumu, zbog visokih cijena smještaja u Hrvatskoj.

Kako je živa na termometru rasla, tako su se u oba smjera stvarale kolone, što je usporavalo smjenu turista. Da je ljeto u punom zamahu govore slike na neumskim plažama. U podne su skoro sve bile dupke pune.

Zemir Mujanić iz okoline Banjaluke sa suprugom Sabahetom i sinom Almirom u Neum je stigao prije dva dana.

"Neum je stvarno poželjna destinacija za porodični odmor. Lijepo je, ugodno, a i cijene su povoljne", kaže Mujanić.

Nezira Hrvačić i Nezira Sulejmanović provele su sjajnih šest dana u Neumu. Obje Srebreničanke, Hrvačić je pakovala kofere za SAD, gdje trenutno živi, a Sulejmanović se vraća u Srebrenicu.

"Bile smo 2013. godine u Zaostrogu i nikad više. Opelješili su nas kako su stizali. Ovdje je fantastično, bile smo u hotelu „Sunce“. Za šest dana fantastične usluge, odlične hrane, ljubaznog osoblja platile smo 1.360 KM."

Cijene

Apartman za četveročlanu porodicu sedam dana košta 600 KM ili 800 KM sa uključenim doručkom.

U hotelima se na bazi polupansiona do špice sezone mogao pronaći smještaj i za 65 KM po osobi, a puni pansion za 113 KM. Kafa je 1,5 KM, sokovi 2,5 do 3 KM, a i pivo uz plažu 2,5 KM.

Pica uglavnom košta 10 KM, hamburger 5, palačinke od 2,5 do 3 marke, a iznajmljivanje ležaljki 6 KM. Cijene parkinga se kreću od 1,5 do 2,5 KM po satu.

BiH dijaspora i Azijci

U hotelima je 95 odsto inostranih gostiju, među kojima je najviše Poljaka i Slovenaca, Francuza i Maltežana. Više od 30 odsto tih gostiju je iz Kine, Japana, Singapura i Koreje i uglavnom, kaže Krešić, cijela priča se svodi na noćenje, jer su cijene duplo jeftinije od Dubrovnika. Ostatak od pet odsto u hotelima čini BiH dijaspora.