Uskoro izgradnja mosta

Hrvati otkupili zemlju na obali Save

19:18, 30.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Hrvatska se konačno, ozbiljnije, uključila u svoj dio posla oko izgradnje mosta na Savi kod Gradiške. Završen je otkup zemljišta potrebnog za izgradnju mosta i skoro čitav dio za brzu cestu od novog mosta do autoputa Beograd - Zagreb. Građevinske mašine na tom dijelu uskoro bi trebalo da rade punom parom, jer se raspisivanje tendera i građevinska dozvola očekuje već narednog mjeseca.

Autoput Banjaluka – Gradiška prestaje praktično kod korita Save. U Gradišci jedva čekaju da počnu radovi, jer su gužve na graničnom prelazu u centru grada nesnosne, naročito u sezoni, jer je ograničenog kapaciteta. U planu je i izgradnja poslovne zone i carinskog terminala. Granični prelaz biće na teritoriji Bosne i Hercegovine.  

Izgradnju mosta po pola će finansirati BiH i Hrvatska.  Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske uvjerava da sve ide po planu. Republika Srpska je, tvrdi, obavila sve potrebne procedure i svoj dio će platiti novcem koji je dala Evropska komisija, a ostatak će finansirati BiH. 

"Imamo mješovitu komisiju sastavljenu od predstavnika  Hrvatske, BiH i Republike Srpske, koja radi tendersku dokumentaciju. Prije 15-ak dana je bio sastanak te komisije, oni su u završnoj fazi," rekao je Trninić.

Ismir Јusko, ministar transporta i komunikacija BiH, juče je razgovarao sa komesarom EU za transport Violetom Bulc, između ostalog, i o mostu u Gradišci. Dosta je, kaže Bulcova, bilo odugovlačenja, vrijeme je da se krene sa poslom. 

"Razgovarali smo o nekim nerješenim problemima koje imate i dalje sa vašim komšijama, prvenstveno sa Republikom Hrvatskom. Već ranije je dogovoreno da se organizuje sastanak na kojem će se okupiti resorni ministri Hrvatske, BiH i mi iz EU, i razgovaraćemo o operacionalizaciji preostalih pitanja," rekla je Bulcova.

Na graničnom prelazu u Gradišci i danas se duže čekalo. Oni koje smo tamo zatekli kažu da bi valjalo da novi most, i granični prelaz, budu što prije gotovi, jer su na prelazu u centru grada, vrlo često, a pogotovo u sezoni, gužve nesnosne. 

Izgradnja mosta bi trebalo da košta oko 20 miliona evra. Evropska komisija je BiH donirala 6,3 miliona evra za ovaj projekt.