Hrustić: U nabavci vatrogasne opreme trebalo konsultovati struku

  • 14.01.2021. 17:32

Bivši član tima za izvođenje obuke i nabavku vatrogasne opreme Federalne uprave civilne zaštite Amir Hrustić danas je na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja rekao da je u nabavci vatrogasne opreme trebala biti konsultovana struka, te da mu nije poznato šta je nabavljeno jer je u to vrijeme bio smijenjen.

Hrustić je naveo da je u Federalnoj upravi civilne zaštite od 2013. godine bio stručni savjetnik za vatrogatstvo, a da je kao član tima za izvođenje obuke i nabavku opreme u maju 2015. godine vodio po pet vatrogasaca iz Republike Srpske i Federacije BiH na obuku u Kolašin, u okviru međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je finansirala EU.

"Prisustvovali smo obuci, nakon koje smo radili elaborat i zajedničke vježbe. Za to nikada nisam dobio naknadu, a krajem 2015. godine, nakon dvije godine rada na projektu direktor me, zajedno sa kolegom Teskeredžićem, smijenio", rekao je Hrustić.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je kao član projektnog tima, uz saglasnost kolega na sastanku u Operativnom centru bezbjednosti, sugerisao da se određen broj metlarica i kaciga, koje nisu bile neophodne određenim vatrogasnim jedinicama, kompenzuju za čizme.

"To je bio usmeni dogovor, a nisam imao priliku da vidim zapisnik sa sastanka. Nisam imao uvid koja je oprema nabavljena, a za čiju je nabavku trebala biti konsultovana struka", rekao je Hrustić.

U Sudu BiH u toku je suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su, prema optužnici, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj ministra, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta.

Suđenje će biti nastavljeno 28. januara.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија