Inicijativa

Hoće li nedelja biti neradni dan?

20:17, 20.01.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Inicijativa Irfana Čengića, poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, da se zabrani rad nedjeljom i praznicima, izazvala je brojne reakcije. Najglasniji su bili radnici u trgovini, koji pozdravljaju ovu ideju očekujući da će tako bar jednom sedmično dobiti dan za odmor. Inicijativu su podržali i sindikalisti te predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Intenzivni razgovor

Hoće li radnici u trgovinama i tržnim centrima dobiti pravo na neradnu nedjelju i odmor tokom praznika, konačnu riječ uskoro bi trebala dati Vlada FBiH.

"Cilj je zabraniti rad nedjeljom. Imamo pozitivan primjer u Austriji i Njemačkoj, gdje se već dugo ne radi ovim danima i gdje sve besprijekorno funkcioniše. Radnici bi, također, trebali imati slobodno za Prvi maj, Novu godinu, Dan državnosti i Dan nezavisnosti te za Bajram i Božić", kaže Čengić.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena, Čengić najavljuje da će predložiti novi nacrt zakona o radu.

"Podršku ovoj ideji već su dali radnici i Sindikat, ali pretpostavljam da će najveći otpor doći od poslodavaca, s kojima nam predstoji intenzivni razgovor. Ipak, ne očekujem da će inicijativa brzo biti usvojena. Ovo je tema o kojoj svi pričaju, a parlamentarcima se nikad nije dala mogućnost da kažu šta misle o tome", dodao je Čengić.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović kaže da je nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici najčešća tema o kojoj radnici u trgovinama razgovaraju.

"U pojedinim opštinama u Republici Srpskoj već je donesena odluka da se praznicima zabranjuje rad. I to se poštuje. Smatramo, međutim, da se treba donijeti zakon kojim bi se to bolje riješilo. Dajemo punu podršku ovoj ideji i čekamo šta će Vlada reći", kazala nam je Beširović.

Nekoliko opština u Hrvatskoj samoinicijativno je donijelo odluku da nedjeljom i praznicima stavi ključ u bravu. Lokalne vlasti u Legradu i Drnju, u kojima su trgovci do sada jedino za Novu godinu, Božić i Uskrs bili slobodni, od 1. februara zabranile su rad praznicima.

Zabrana će biti predložena i u Republici Srpskoj

Sindikat trgovine RS najavio je krajem prošle godine da će pokrenuti inicijativu o zabrani rada nedjeljom. Zatražiće da radnici u trgovinama, trgovačkim centrima i buticima ne rade nedjeljom i praznicima.