HNS: Teški diplomatski propusti Turkovićeve

  • 09.03.2021. 15:48

Sastanak ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom pokazao je kako praktično izgleda iskorištavanje institucija BiH u promovisanju ličnih, vlastitih partikularnih stavova koji nisu stavovi BiH, koju ona predstavlja i čije interese treba da zastupa, ocijenio je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH.

Iz HNS-a ističu da je Turkovićeva već odavno izašla iz ustavnih okvira svog djelovanja i iskorištava MIP za promociju ličnih, a ne stavova BiH.

U saopštenju se dodaje da je MIP ključna institucija u međunarodnim krugovima koja treba da promoviše interese i ciljeve BiH.

"Turkovićeva je danas demonstrirala da svoju zemlju, kao ni ministarstvo na čijem je čelu, ne doživljava na takav način", ističu u HNS-u.

Navodi se da je Turkovićeva pozvala na snažno uključivanje OHR-a, potpomognutog SAD i novom administracijom, oko pitanja reformi izbornog zakonodavstva.

"Uz gaf oko uključivanja Velike Britanije kao dijela EU /pitanje Bregzita je već odavno završeno političko pitanje u EU/, Turkovićeva javno, na sebi svojstven način, traži od ministra Masa intervencije OHR-a čineći teške diplomatske i političke propuste na evropskom putu BiH", ocijenili su iz HNS-a.

Podsjeća se da je Evropska komisija službeno, kao jedan od prioritetnih uslova, navela gašenje OHR-a u predstojećem periodu i upravo to je jedan od ključnih zadataka novog visokog predstavnika.

"Jednako je važno da su i Evropska komisija i Evropski parlament naveli da reforme izbornog zakonodavstva kao jednog od prioriteta trebaju biti rezultat održivog rješenja kojeg će ponuditi domaći političari", dodali su iz HNS-a.

HNS je istakao da Turkovićeva nije propustila ni spomenuti navodno miješanje susjednih zemalja, a javno poziva direktno uključivanje drugih zemalja.

"U vlastitom nepoznavanju elementarnih stvari, podsjećamo da bi gospođa Turković, koja je rođena u Sisku, trebalo da zna da je Hrvatska već punopravna članica EU, kojoj BiH treba pristupiti, te da je u ovom trenutku Hrvatska ključna jugoistočna granica EU u širem kontekstu, počevši od pitanja bezbjednosti, razmjene usluga i dobara, migrantske krize, kao i da ima posebnu odgovornost kada je u pitanju BiH", naveli su iz HNS-a.

U HNS-u postavljaju pitanje i veličanja ratnih zločina, koje Turkovićeva koristi u svom javnom diskursu, iznova otvarajući ratnu prošlost i patnje porodicama koje su direktne žrtve "njenih junaka".

"Još jednom pozivamo Turkovićevu da se javno izvini za takve stavove i javne istupe i izvini se žrtvama i porodicama stradalih", poručio je HNS, izražavajući nadu da joj je ministar Mas dao istu sugestiju i savjet.
 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.