Reakcija

HNS: Osim što svakodnevno ruši BiH, Izetbegović je sada i njen samoprozvani vlasnik

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2021. 20:12

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću povodom njegovih posljednjih medijskih istupa, da takve poruke produbljuju podjele i vode u nestabilnost, te da je negiranje nečijeg identiteta kulturocid.

Iz HNS-a ističu da Izetbegović, osim što je svakodnevno ruši, sada je i samoprozvani vlasnik BiH.

"U posljednjih mjesec dana vremenskog okvira za postizanje konačnog političkog dogovora u rješavanju svih diskriminacija te svih neustavnih anomalija Izbornog zakona s ciljem potvrđivanja evropskih vrijednosti, Izetbegović pomiče (vlastite) granice u javnom i medijskom prostoru", dodaje se u saopštenju.

Iz HNS-a ističu da Izetbegović, uz elementarno nepoznavanje istorije i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, nastavlja da promoviše BiH u svijetu kao "amanet i babovinu".

"Kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati. To je valjda ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika", dodaju iz HNS-a.

Iz HNS-a napominju da ukoliko su ove poruke pokušaj jačanja nekakve pregovaračke pozicije, ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti.

"Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup - samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod", dodaju iz HNS-a.

Iz HNS-a poručuju Izetbegoviću da negiranje nečijeg identiteta predstavlja kulturocid, te da ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i da društvo vode u dodatnu nestabilnost.

"Pozivamo Vas da preuzmete odgovornost i prestane trovati svoj vlastiti narod. To nije put prema bilo kakvom kompromisu. BiH nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obaveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava", poručuju Izetbegoviću iz HNS-a.

Lider SDA Bakir Izetbegović je na jednom skupu u luksemburškom gradu Vilcu, rekao, između ostalog, da su stanovnici BiH prije nekoliko vijekova "bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani, a nacije su se formirale u 19. i 20. vijeku".

Тагови: