Vlada Kantona Sarajevo

Hitno smijeniti rukovodstvo KCU Sarajevo

  • 05.05.2021.17:01

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak kojim zahtijeva da hitno budu smijenjeni i rukovodstvo i Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te da 13 anesteziologa, koji su podnijeli zahtjev za raskid ugovora sa tom zdravstvenom ustanovom, zaposli u Opštu bolnicu.

"Vlada će riješiti radnopravni status 13 anesteziologa koji će biti primljeni u Opštu bolnicu u roku od sedam dana. Zavod za zdravstveno osiguranje će obezbijediti sredstva za plate kako bi podnijeli trošak", rekao je kantonalni premijer Edin Forto, nakon hitne sjednice Vlade.

Forto je pojasnio, da je odlučeno da se od Vlade FBiH zahtijeva da rukovodstvo i Upravni odbor Kliničkog centra budu smijenjeni zbog bojazni da ovo neće biti jedini odlazak ljekara.

"Imamo informaciju da neki ljudi dodatno razmišljaju o tome. Moramo ići ka tome šta su razlozi, a to su uslovi rada", naveo je Forto.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je da je otišlo više od 160 zaposlenih iz Kliničkog centra, te da ih je ova situacija iznenadila.

"Više je guranje stvari pod tepih. Ako se ovo nastavi, dovodimo se u nezavidnu situaciju", istakao je Vranić.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima koji su podnijeli treći talas pandemije virusa korona.

Anesteziolozi koji su jutros dali otkaz u Kliničkom centru kao razlog su naveli nezadovoljstvo uslovima rada, što je kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu te zdravstvene ustanove u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora na kovid pacijentima.