Hercegovina: Borba protiv koronavirusa, ali i kilometarskih požara

  • 13.04.2020. 19:28

Hercegovina se ovih dana bori sa virisom korona ali i sa kilometarskim požarima. U ovoj regiji do sada je registrovano osmoro zaraženih a požara je na desetine. Jedan slučaj korona virusa je registrovan i u Nevesinju, u pitanju je medicinska sestra Doma zdravlja pa je u izolaciji 15 zdravstvenih radnika.

"Odmah smo evidentirali sve prve kontakte prvozaražene, eventualno porijeklo zaraze i napravili plan za testiranje prvih kontakata", kaže Mile Uljarević, zamjenik direktora Doma zdravlja Nevesinje.

Na mukama su u Nevesinju još šumari i vatrogasci. Vatra je na teritoriji ove opštine napravila ogromnu štetu, izgorjela je najkvalitetnija šuma. 

"Zadnjih sedmicu dana imamo velikih problema sa požarima evo samo zadnji vikend smo imali 23 intervencije, 23 požara. Uglavnom je to ugašeno sem pet postojećih požara koji su i dalje aktivni", kaže Miroslav Jonlija, komandir TVJ Nevesinje.

"Pozivam ljude koji podmeću te požare ili su možda neoprezni da to ne rade  jer nam to čini velike probleme, odvači nam veliki broj ljudi i čini  ogromne štete i za našu opštinu i za čitavu državu", kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim opštinama Hercegovine. Vatra je proteklih dana ostavila pravu pustoš.

Koliko je tačno požara ovih dana gorjelo u Hercegovi teško je izbrojati. Još je teže sabrati sve štete ,ono što je očigledno na svakom koraku ove regije ostala su  zgrarišta.

Toplo vrijeme, nepristupačan teren i vjetar najveći su neprijatelji vatrogascima. Teško je stanje u Ljubinju ali i u Bileći.

"U posljednjih desetak dana na području opštine Bileća imamo na desetine požara trenutno imamo tri aktivna požara na tri različite lokacije", kaže Radomir Radmilović, komandir TVJ Bileća.

"Teško, teško je. U zadnja dva dana situaciju otežavaju nepristupačan teren i veliki dari vjetra", kaže Miodrag Ilić, komandir TVJ Ljubinje.

Večini požara uzork je ljudski faktor. Prvi čovjek hercegovačke policije kaže da će se tek pozabaviti sa piromanima.

"Ja ono što ću u narednom periodu tražiti jeste da se inteziviraju naše aktivnosti na vršenju uviđaja i uviđajnih radnji", kaže Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Osim što u policiji imaju pune ruke posla na kontroli poštovanja mjera vezanih za borbu protiv korona virusa požari im stvaraju dodatne glavobolje i tu nije kraj. Ni broj migranata koji prolaze kroz Hercegovini nije ništa manji.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок