Predsjedništvo HDZ-a

HDZ BiH: Hitno potrebna nova vlast

  • 26.08.2019. 14:27

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je zaključilo da je BiH hitno potrebna nova vlast da bi bile otklonjene sve prepreke za nastavak evroatlantskog puta koji mora biti jedan od prioriteta.

"Prvi korak treba da bude formiranje novog Savjeta ministara, a stranke izborni pobjednici na principima dogovora da nastave razgovore o formiranju vlasti i na svim nivoima", saopšteno je HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je na odgovornost sve da, u skladu sa rokovima koje su SDA, SNSD i HDZ BiH dogovorili, sprovedu sporazum.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga neophodno pristupiti rješavanju pitanje izmjena Izbornog zakona i sprovođenju svih presuda evropskih i domaćih sudova.

"Svakim daljim odlaganjem ili otvaranjem novih problema BiH ulazi u dublju krizu koja se ne smije dopustiti. Svi zvaničnici HDZ-a BiH nastaviće da se zalažu za dogovor, kompromis i rješavanje otvorenih pitanja putem dijaloga izbornih pobjednika jer samo tako možemo riješiti nesporazume i odgovoriti izazovima", zaključilo je Predsjedništvo HDZ-a BiH.

Na sjednici je razgovarano i o situaciji u kompaniji Aluminij Mostar s naglaskom na procese koji su se dogodili nakon 10. jula.

Iz HDZ-a BiH napominju da je predsjednik te stranke Dragan Čović aktivno učestvovao na šest sastanaka Kriznog štaba koji je formiran nakon gašenja preduzeća i dodaju da je zalaganjem u Kriznom štabu preuzeta briga o svim zaposlenim i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uslovima.

"Krizni štab kroz šest svojih zasjedanja omezbijedio je otpremnine za preliminarno 500 zaposlenih koji se mogu isplatiti ovu sedmicu, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 zaposlenih u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu firme sa željom potpunog pokretanja proizvodnje, te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve zaposlene s Vladom FBiH", ističe se u saopštenju.

Iz HDZ-a naglašavaju da su svi zadaci koji su bili postavljeni pred Krizni štab uspješno riješeni, te da sada Krizni štab prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku podršku da bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje.

U saopštenju se dodaje da Uprava i menadžment Aluminija sada treba da nastave da djeluju u punom kapacitetu u svim daljim procesima.

"HDZ BiH najoštrije osuđuje politizaciju i manipulisanje činjenicama koje su se iznosile u javnost u vremenu dok je Krizni štab činio sve da bi Aluminij pokrenuo", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je sve nadležne i pravosudne institucije u BiH da preduzmu sve potrebne mjera i aktivnosti da bi bile ispitane i utvrđene eventualne odgovornosti za nezakonite propuste svih koji su svojim djelovanjem doveli "Aluminij" do duga većeg od 400 miliona KM i na kraju do privremenog gašenja.