Haos i neorganizacija u karantinima u FBiH: Zadržani štrajkuju glađu

  • 23.04.2020. 12:17

- Štrajkujemo glađu treći dan, ima nas dosta, samo na ovom spratu nas je 11. Niko nam se živ ne obraća. Uradili smo testove na Covid-19, javili su nam da smo negativni, ali neće da nam ih donesu.

Zaključani smo ovdje, u nazovikarantenu, iako ovo nije nikakva karantena, nije došla ni sanitarna inspekcija – tvrdi Mate Rimac iz Jajca, koji javio Avazu iz Kiseljaka.

Kaže da je smješten u motelu „Maks“, koji služi kao karantin.

Rimac ističe da je mjesec već proveo u kućnoj izolaciji (od 20. marta do 20. aprila) pod zdravstvenim nadzorom po povratku iz Austrije, gdje radi, te da je tada bio negativan na koronavirus.

Prije dva dana je krenuo nazad u Austriju, ali nije stigao dalje od granice s Hrvatskom. Kaže da se morao vratiti kako bi isprintao dokument koji mu je bio neophodan, ali je umjesto toga završio u karantinu u Kiseljaku.

Tu je, kaže, ponovo bio testiran i ponovo je bio negativan...

- Ovdje sam, a da ni meni samom nije jasno zašto. Zvao sam federalno ministarstvo, zvao sam službu u Kiseljaku, samo prebacuju jedni na druge. Posljednji put kad sam zvao napravili su me budalom... Ne znam šta da radim, ne samo ja nego i većina ljudi ovdje, među kojima ima i bolesnika - rekao je Rimac. 

Kako je ATV ranije pisala, problemi sa organizovanjem karantina u Federaciji su veoma učestali. Tako su prije 11 dana planuli šatori u Trijažnom prostoru na Graničnom prelazu Maljevac.

Istraga će da utvrdi da li je neko od državljana BiH, koji su na taj prelaz kod Velike Kladuše stigli iz inostranstva, podmetnuo požar nezadovoljan uslovima. A oni su na ulazu u Federaciju, prema svjedočenjima, katastrofalni. 

Tako je na Bijači, zbog pregleda, zadržan i Prijedorčanin na putu iz Hrvatske prema Republici Srpskoj. U šatoru je proveo 24 časa i kaže da mu jasno kakav je to smještaj i čemu služi, ali da je ono što je doživio potpuni haos, u svakom smislu. Zamolio je da mu ne otkrivamo identitet.

"To je grozno, ne daj Bože nikome. Kaže mi čovjek, na vas šest imam tri konzerve da vam dam. Kreveti i sve ostalo šatori su poderani, vjetar duva, noći su hladne, mi smo jednu noć izdržali tu, a čovjek ispred nas dvije. Kako, ja ne znam. Za ljude iz Federacije, trojica kolega koja su došla sa mnom, niko se nije obratio. Zvali su svoje kantone, MUP FBiH, ne znam gdje sve nisu, niko im se nije obratio. To je jedna velika sramota", kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik u toku dana prevezen je u Prijedor zahvaljujući Civilnoj zaštiti Republike Srpske koja je poslala prevoz po njega. Sada ga čeka lokalni karantin.  U isto vrijeme, Almir Keserović, svjedoči o problemima na prelazu Maljevac kod Velike kladuše. Kaže da su im oduzeta dokumenta, policija je rekla da puno pitaju i pričaju. 

Тагови: