Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju

Han upozorio da je neophodno što prije formirati Savjet ministara

  • 28.03.2019. 19:09

Johanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju nije uspio da okupi predstavnike parlamentarnih stranaka oko zajedničke izjave. Iako je bilo najava da će ona biti potpisana u Sarajevu, to se nije desilo.

Trebalo je da lideri partija potpišu nekoliko opredjeljenja za dalje djelovanje, međutim, pojavile su se primjedbe i zamjerke na taj dokument, pa će o svemu još biti riječi. Istovremeno, Han poručuje da je neophodno što prije formirati vlast na svim nivoima. I to je glavni uslov za dalji put BiH ka Evropskoj uniji. 

Han je posjetu počeo sastankom u Predsjedništvu. Pozvao sam ponovo lidere da brzo formiraju vlast,  kako bi nastavili sprovođenje reformi u interesu građana, rekao je nakon tih razgovora. Međutim, u Sarajevu nije dobio obećanja kada će da bude formiran novi saziv Savjeta ministra, iako je na svim sastancima podvukao da bi se to trebalo desiti što prije. 

"Ono što smo mi iz SNSD-a, a to je problem broj jedan u BiH, jeste fromiranje Savjeta ministara. Izbori su iza nas, izborni rezultati su tu. Novi saziv Savejta ministra, mora da bude formiran u što kraćem vremenskom roku. Ono što mi iz Republike Srpske tražimo jeste da nam pripadne ono što je zagarantovano i Ustavom i zakonom", istakao je Marko Vidaković, potpredsjednik SNSD-a.

"Han se nada, da ćemo mi formirati tu vlast u maju, ili do maja, ja se nadam da neće biti nekih dodatnih uslovljavanja. Na ovom sastanku niko nije predstavio neki novi plan. Tako da mislim da bi svi trebali da se drže onoga što je dogovreno u Briselu i što je dogovoreno u Predsjedništvu BiH", istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

Sastanku sa Hanom prisustvovali su predstvanici PDP-a i lider SDS-a Vukota Govedarica, koji kaže da bi se dalje djelovanje trebalo usmjeriti na efikasnijoj borbi protiv korupcije i izmjeni izbornog zakona.  Lider SDA ne odustaje od priče o NATO-u.

"Tako da mislim da to treba prevazići, da BiH treba da nastavi da se kreće ka članstvu u NATO-u, a samo člastvo o tome ćemo odlučivati", istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iz Republike Srpske su u nekoliko navrata ponavljali da formiranje novog saziva Savjeta ministra ne može biti uslovljeno usvajnjem godišnjeg nacionalnog programa za NATO. Narodna skupština je usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i taj dokument je osnov djelovanja svih predstavnika iz Republike Srpske u Sarajevu, ranije je rekao i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Bilo je najava da će Savjet ministara biti formirana do posjete Johanesa Hana, ali očigledno taj posao neće ići tako lako, pa je pitanje da li se sve može završiti do kraja narednog mjeseca.
 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.