Akreditacija visokoškolskih ustanova

Haliloviću smeta i memorandum Republike Srpske

  • 19.06.2018. 19:30

Envera Halilovića naljutila je odluka Vlade Srpske o usvajanju novog pravilnik o akreditaciji visokokoškolskih ustanova. I to do te mjere da ju je proglasio antidejtonskim  separatizmom. Pod tim nazivom sazvao je i konferenciju za medije i požalio se da ih na taj način Vlada Srpske sprečava da rade svoj posao, zaboravljajući da je upravo Agencija sa nivoa BiH ta koja uslovljava nastavak procesa akreditacije, donošenjem odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u visokom obrazovanju. 

“Ovo je po mojoj ocjeni pravno - politički akt separatizma suspenzije Agencije RS iz okvira zakona BiH i rušenja Agencije i ograničavanje njenog djelovanja”, rekao je Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Iz Agencije za akreditaciju RS kažu da komentar na ovakve izjave nije moguć pristojnim riječima. Ponovili su da su na ovaj potez bili primorani, jer Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta BiH pokušava da prenese nadležnosti na nivo BiH. Nameću intrene akte, svoje zaključke ne obrazlažu i svjesno sabotiraju akreditovanje visokoškolskih ustanova iz RS.

"Radi se o tome da aktuelni direktor svojim internim aktima ignorišući nadležnosti u svim fazama iznova propisuje nove uslove, to su interni akti koji ne mogu nikoga da obavezuju izvan te Agencije,” rekao je Jugoslav Vuk Tepić, zamjenik direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.  

Haliloviću ne smeta samo odluka Vlade Srpske nego i memorandum sa amblemom Republike Srpske. Tako da pojedine visokoškolske ustanove na svoje akreditacije čekaju samo zato što ne šalju poželjan memorandum.

“Ima i toga ne može se, bitna je činjenica s obzirom da je to nezavisna komisija...da nemaju nikakva obilježja,” rekao je Halilović.

Iako u Agenciji na čijem je čelu Halilović sjedi i kadar iz Srpske nismo saznali šta misle o ovoj situaciji. Zamjenik direktora ove Agencije nekadašnji ministar SDS-ov Slobodan Stanić nije ni saslušao zbog čega smo ga pozvali. Po svemu sudeći mogućnost prenosa još jedne nadležnosti na nivo BiH ne zanima ga previše.

“Ne znam stvarno ne zovete me nikad, nemojte me ni zvati,” rekao je Stanić.

Bez obzira na opstrukcije koje stižu od Agencije sa nivoa BiH, iz Agencije za akreditovanje Srpske poručuju da neće biti zastoja u akreditaciji visokoškolskih ustanova. Nesmetan proces akreditacije biće nastavljen od Agencije iz RS ukoliko agencija na nivou BiH nastavi da ne izvršava predviđene obaveze

“Mi smo zaključili da saradnja sa njima nije moguća. Sa Vladom smo donijeli zaključke koji nama otvaraju mogućnosti da sami dovedemo postupak do kraja,” kaže Tepić. 

Na reakreditaciju u Srpskoj čeka pet ustanova iz RS. Među njima su i oba javna Univerziteta i bez obzira na to direktor BH Agencije se više bavi izgledom memoranduma.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.