Visoko obrazovanje

Halilović i dalje koči akreditaciju univerziteta iz Srpske 

  • 05.07.2019. 19:19

Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH i dalje koči upis univerziteta Srpske u registar visokoškolskih ustanova BiH. Sve je to proizvod nesređenosti odnosa na nivou BiH, jer Savjet ministara u tehničkom mandatu nema volje da se pozabavi tim pitanjem, kaže ministar Srđan Rajčević.

Republika Srpska je, u međuvremenu, posegnula za drugim rješenjem.  Potpisan je Sporazum o obezbjeđenju akreditacija u visokom obrazovanju sa Vladom Srbije.

"Sada imamo, ja bih rekao, formalno-pravno riješen taj problem, u smislu da će i naši univerziteti sa teritorije Republike Srpske da se nađu u evidenciji nadležnoj u Republici Srbiji i samim tim ćemo imati akreditovan status naših univerziteta i od strane Evropske komisije i uopšte u evropskom obrazovnom prostoru," rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Sporazum je čini se, trn u oku ministru civilnih poslova BiH, Adilu Osmanoviću. On je najavio protestno pismo ministru u Vladi Srbije Mladenu Šarčeviću. 

"Riječ je o sporazumu kakav se ne može potpisivati, a da s tim nije saglasan nivo BiH", napisao je Osmanović. Poziva i OHR da reaguje. Ponašanje Osmanovića je sramno, poručio je ministar Rajčević.

"Kada sam kod istog dolazio da riješimo problem tvrdio je „da ne može kontrolisati Halilovića“. Sada priziva OHR. Bilo bi bolje da se upozna sa problemom, da zna na šta reaguje, ne da bude poštonoša svog ideološkog ortaka," kaže Rajčević.

Ministar Osmanović je trebalo da reaguje kada je Halilović vršio pravno nasilje, stopirajući upis univerziteta u registar BiH, kažu iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske. Iz te institucije poručuju da Osmanović ovim pokazuje svoje pravo lice.

"Takva reakcija, u najmanju ruku, nije dobronamjerna, da ne upotrijebim i neke druge riječi, jer smatram da bi svakako i Ministarstvo civilnih poslova trebalo da podržava sve one aktivnosti koje će pomoći studentima. Ova reakcija pokazuje da zaista ministru nisu u prvom planu studenti, nego, očigledno, neke druge stvari, koje ne bi trebalo da uopšte budu prisutne kada je u pitanju oblast obrazovanja," rekla je Biljana vojvodić, v.d. direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Osmanović danas nije odgovarao na pozive i poruke. Oglušio se na priliku da uživo, a ne samo preko saopštenja, pojasni svoje negodovanje zbog saradnje Srpske i Srbije.   

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.