Gudeljević: BiH ispunila sve zahtjeve Kovaksa

  • 24.02.2021. 17:22

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas, nakon medijskih napisa da BiH do aprila neće dobiti vakcine putem Kovaksa, da je BiH ispunila sve obaveze u skladu sa zahtjevima tog mehanizma, odnosno da je naručila, platila i obezbijedila sve uslove za prihvat vakcine.

"Svi do sada postavljeni uslovi su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcina što nas navodi na pomisao da je riječ o kupovini vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou", izjavila je Gudeljevićeva.

U traženom roku izvršena je uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza, a za potrebe poštovanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže frižiderima za prihvat više od 1,1 milion doza Fajzerove vakcine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Svi frižideri su kalibrirani i mapirani od strane akreditovanih laboratorija i spremni su za dolazak vakcina, navedeno je u saopštenju.

"Za potrebe uvoza identifikovali smo relevantne institucije, donijeli odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane virusom korona, koju sprovodi Ministarstvo civilnih poslova", navela je Gudeljevićeva.

Gudeljevićeva je istakla da je spremnost BiH za prihvat Fajzer vakcine potvrđena od Kovaksa, Unicefa i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Regionalne kancelarije za Evropu, u kojem je nedvosmisleno navedeno da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine Fajzerove vakcine.

Prema njenim riječima, uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Savjet ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu, kao tačka ulaska u BiH.

Ona je pozvala Kovaks, SZO, Unicef i proizvođače vakcine da dođu u BiH i lično se ponovo uvjere u spremnost za prihvat bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku.