MUP Kantona Sarajevo

Grupa migranata prebačena u u Ušivak

  • 03.10.2019. 14:23

Policijski službenici Pete policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo u srijedu su, u skladu s Operativnim planom, nastavljajući akciju humanog smještanja migranata, od 17:30 do 20:30 sati, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, na području opštine Ilidža pronašli 53 osobe afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata.

Tom prilikom je 50 osoba prevezeno u Terenski ured za poslove sa strancima u krug Prihvatnog imigracionog centra Ušivak, dok su tri predate u daljnju nadležnost Službi za poslove sa strancima u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Planirane mjere i radnje provedene su radi sprečavanja i sankcioniranja svih oblika nezakonitog ponašanja te boravka na otvorenom i javnom prostoru i improviziranim smještajima. 

U skladu s navedenim, policijski službenici Šeste PU obavili su pregled Centra Ušivak i tom prilikom nisu pronađeni predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Za dvije osobe pronađeni su dokazi o njihovom boravku u susjednoj zemlji i načinu ulaska u BiH te su im izrečene mjere protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u imigracioni centar do njihovog udaljenja iz BiH. Aktivnosti su protekle bez incidenata ili narušavanja javnog reda i mira.  

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom će periodu nastaviti s provođenjem spomenutih aktivnosti, saošteno je iz MUP-a KS.

Тагови: