Staša Košarac

Grčevita Šarovićeva borba za produženje roka trajanja u ministarskim foteljama

  • 05.11.2019. 15:11

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je grčevita borba predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za deblokadu rada parlamenta BiH u funkciji ostvarivanja ličnih interesa i opstanka Šarovića i ministara iz SDS-a i PDP-a u tehničkom mandatu Savjeta ministara.

"Ne brine Mirko Šarović o građanima Republike Srpske, čiju izbornu volju ne poštuje, već o sopstvenim interesima. On traži da parlament funkcioniše kako bi dao legitimitet Savjetu ministara da što duže opstane u tehničkom mandatu. Šarović bi da bude i ministar i poslanik, baš kao i njegov saveznik iz SDA Denis Zvizdić, što je neustavna i za nas potpuno neprihvatljiva situacija", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući Šarovićeve optužbe da SNSD blokira rad parlamenta BiH, kao i realizaciju značajnih sredstava po međunarodnim sporazumima, Košarac je poručio da su javni istupi predsjednika SDS-a providni i licemjerni.

"Poslanici SDS-a u prethodnom mandatu, kada je parlament BiH radio u punom kapacitetu, blokirali su više od milijardu maraka kreditnih sredstava, od kojih je jedna trećina bila namijenjena Republici Srpskoj. U prethodne četiri godine činili su sve da nanesu što veću političku i ekonomsku štetu Republici Srpskoj, a danas licemjerno pozivaju na deblokadu parlamenta i novih kreditnih sredstava kako bi sebi produžili rok trajanja u ministarskim foteljama", rekao je Košarac.

On je dodao da je Šarović u svojim zahtjevima glasniji čak i od svojih saveznika iz SDA, kojima takođe odgovara da SDS-ovi ministri što duže ostanu u Savjetu ministara.

"Sa Šarovićem i njegovim glasom u Savjetu ministara, SDA može da nanese ozbiljnu štetu Republici Srpskoj, kao u slučaju podrške izvještaju Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH. To Šarovićevo glasanje paradigma je političkog ponašanja SDS-a u Sarajevu u proteklih pet godina i mi želimo da spriječimo tu partiju da u Savjetu ministara nastavi da radi protiv Republike Srpske", naglasio je Košarac.

Upitan da prokomentariše učestale pozive Denisa Zvizdića i ostalih zvaničnika SDA upućene prema OHR-u, Košarac je upozorio da je vrijeme djelovanja visokog predstavnika i njegove kancelarije prošlo, o čemu će svoj sud dati i predstojeće zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

"Nećemo podleći nikakvim pritiscima, niti ćemo dozvoliti da se izigraju Ustav, zakoni i izborna volja građana Republike Srpske", poručio je Košarac.