Sud BiH

Graničnim policajcima ukinut pritvor, izrečene mjere zabrane

  • 06.05.2021.15:24

SARAJEVO - Sud BiH donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva BiH, te je osumnjičenim graničnim policajcima za zloupotrebu položaja Goranu Miloševiću i Svetozaru Kašikoviću, ukinuo pritvor, uz mjere zabrane.

Osumnjičenima se zabranjuje obavljanje službene dužnosti policijskog službenika u Graničnoj policiji BiH, te sastajanja sa određenim licima, međusobno kontaktiranje i sastajanje, kao i kontaktiranje i sastajanje sa ostalim osumnjičenima, svjedocima i pomagačima u ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti trajanja mjera vršiće se svaka dva mjeseca, saopšteno je iz Suda BiH.

Osumnjičenima može biti određen pritvor ukoliko prekrše bilo koju obavezu nametnutu rješenjem Suda.

Dvojica graničnih policajaca uhapšena su 12. aprila u okviru akcije "Lovac", usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje organizovane kriminalne grupe koja duži period djeluje na području Bileće i okoline.

Na osnovu rezultata istrage, osumnjičeni se terete da su, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim licima krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko granice iz Crne Gore u BiH.

Goran Milošević i Svetozar Kašiković osumnjičeni su za počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i krivičnim djelom krijumčarenje.

Tagovi: