Nedostaje skoro 400 službenika

Granice BiH laka meta ilegalnim migrantima

  • 11.02.2020. 19:10

Granice BiH laka su meta migrantskom talasu koji se kreće prema BiH, jer graničnoj policiji nedostaje skoro 400 službenika.

Stotine kilometara granice koja je na udaru ilegalnih prelazaka, još teže bi bilo sačuvati da nije policije Republike Srpske, priznaju u Graničnoj policiji BiH. Ipak, bezbjednosna situacija mogla bi se pogoršati ukoliko se do marta, ako Međuanrodna organizacija za migracije prestane sa finansiranjem, ne nađu sredstva za oko 100 pirpadnika MUP-a Srpske koji motre na granice. Tegeltija vjeruje da se tako nešto ipak neće desiti, i da IOM neće zatvoriti kasu.  

"Oko pitanja migrantsek krize postigli smo potpunu saglasnost oko toga da je migrantska kriza prije svega bezbjedonosno pitanje za BiH, a poslije toga i samo humanitarno pitanje. Ja kao predsjedavajući Savjeta ministara, sam veoma zainteresovan za efikasan rad Granične policije i dva važna posla koje u ovom trenutku rade, to su protok ljudi, robe i kapitala na graničnim prelazima što je i osnovna funkcija Granične policije i unutar tih poslova zaista postoji dosta poteškoća, a drugo pitanje je obezbjeđenja takozvane "zelene granice" sa svim problemima koji su se u zaštiti granice pojavili sa pojavom migrantske krize na ovim prostorima", rekao je Zoran tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Tegeltija dodaje da se migransta kriza tiče svih bezbjednosnih agencija u BiH. Ipak, kaže, trebalo bi posvetiti više pažnje Graničnoj policiji, bolje je tehnički opremiti i zaposliti onaj broj služebnika koji nedostaje. Nedostaje ih 388, kaže direktor Granične policije, Zoran Galić. Uz to bi, kaže Galić, trebalo izmijeniti i određene zakone kako bi rad Granične policije bio još efikasniji. 

"Postojećim pravilnikom 85 odsto policijskih službenika radi na kontroli prelaska granice, a samo 15 odsto je u nadzoru "zelene granice" duž 1.603 kilometra. Dakle sa takvim pravilnikom smo mi dočekali ovu migrantsku krizu", istakao je Zoran Galić, direktor Granične policije.

Operativni štab za migracije BiH u junu 2018. godine donio je zaključke da se policija Srpske pridruži Graničnoj policiji BiH, i tada je napravljen sporazum i regulisan je način finansiranja pripadnika MUP-a Srpske. Kasa za finansiranje pripadnika MUP-a Republike Srpske koji zajedno sa Graničnom policijom čuvaju granicu BiH od ilegalnih migranta, biće otvorena do prvog marta. Ukoliko ne bude novca, MUP Srpske će sa granica povući svoje ljude, jer nema dovoljno sredstava da pored dnevnica i goriva plaća i smještaj i hranu, koje je do sada plaćao IOM. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)