Građani trpe veliki pritisak zbog migrantske krize

  • 05.11.2019. 18:06

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović istakao je tokom sastanka sa šefom Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek da se osjeća veliki pritisak koji građani BiH trpe zbog migrantske krize, te pozvao međunarodne institucije da pruže neophodnu pomoć jer BiH taj problem ne može sama riješiti.

On je ukazao i na neophodnost izmjena u izbornom procesu i uvođenje digitalizacije glasanja, što je obiman posao koji domaće institucije ne mogu same završiti, a bitan je za dalju demokratizaciju BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sastanka članova Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa Kavalekovom istaknut je veliki broj oblasti u kojima se realizuje i nastoji ostvariti saradnja između BiH i OEBS-a.

Prije svega, istaknuti su izborno zakonodavstvo i unapređenje izbornog procesa, zatim vladavina prava, oblast obrazovanja, sloboda govora, džender jednakost, ali i pitanje ljudskih prava koje je u uskoj vezi sa migracijama.

Govoreći o zastoju u radu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić istakao je da nema nekih novih pomaka, ali da postoji nada da će kroz dijalog doći do približavanja stavova.

On je pozvao i međunarodnu zajednicu da se dodatno angažuje u traženju rješenja, a kao osnov koji može dovesti do napretka i otklanjanja blokade naglasio je neophodnost vladavine prava, čiji je izostanak, kako je naveo, korijen svih problema.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto podsjetila je na značaj primjena odluka Ustavnog suda kojima se van snage stavljaju pojedine odredbe Izbornog zakona, dodavši da su izmjene ovog akta u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Krišto je istakla da se članovi Kolegijuma Predstavničkog doma trude da svoj posao obavljaju koliko mogu, ali da će do stvarnog napretka biti potreban širi dogovor i kompromis ključnih političkih aktera u BiH.

Kavalekova je rekla da je u pripremi poseban memorandum o razumijevanju između Misije OEBS-a u BiH i Parlamentarne skupštine BiH kojim će se nastojati da se uredi zajednički rad na izradi strateških dokumenata i utvrđivanje ciljeva.

Ona je najavila pojačan angažman Misije OEBS na poboljšanjima zakonskih akata u oblasti parlamentarnog nadzora, zatim sukoba interesa, ali i unapređenju tekstova poslovnika o radu domova Parlamentarne skupštine BiH.

Kavalekova je izrazila očekivanje da će u narednom periodu biti intenzivno rađeno na rješenjima kojima se povećava učešće javnosti u zakonodavnom procesu i doprinosi većoj participaciji građana u kreiranju i donošenju zakona.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)