Radovan Kovačević

Građani postali taoci nesređenih odnosa u bošnjačkom političkom korpusu

  • 23.02.2019. 07:59

Svi građani, i Republike Srpske i Federacije BiH, od vremena izbora pa do danas, su postali taoci nesrđenih odnosa u bošnjačkom političkom korpusu i nemogućnosti da se oni dogovore na koji način će da učestvuju u Savjetu ministara, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, gostujući u emisiji Post faktum RTRS-a.

Istakao je da u SNSD-u konstantno imaju osjećaj da se pri formiranju vlasti na nivou BiH ide jedan korak naprijed, a tri ili četiri koraka nazad.

"Moram da podsjetim da smo prije mjesec dana imali prvi sastanak SNSD-a i SDA, i to SNSD kao pobjednička stranka u Republici Srpskoj, a SDA kao stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom narodu. Samo dan poslije tih razgovora imali smo najavu inicijative SDA o promjeni imena Republike Srpske, što je potpuno nedopustivo i krajnje uvredljivo za nas u SNSD-u i sve građane Republike Srpske", rekao je Kovačević.

On je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović ponovo i nakon zadnjeg sastanka sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vratio stvari unazad.

"Bakir Izetbegović je sramnim izjavama o srpskom narodu i Kosovu opet sve stvari vratio unazad. Mi stvarno vjerujemo, mi se nadamo da će oni u bošnjačkom političkom korpusu da se uozbilje i da će. pošto se bave poliitkom, početi da rade svoj posao. Nadamo se da će prestati sa provokacijama, da će se posvetiti formiranju vlasti i početi da brinu o građanima i Republike Srpske i Federacije BiH", naglasio je portparol SNSD-a.

On je izjavio da SNSD nema puno stvari oko kojih se može složiti sa SDA.

"Ono oko čega se možemo složiti sa Bakirom Izetbegovićem jeste da se Savjet ministara sastavlja na isti način kao što je sastavljena i BiH. BiH je sastavljena od entiteta i ljudi koji imaju legitimitet entiteta sastavljaju Savjet ministara", objasnio je Kovačević.

Istakao je da očigledno ne postoji konsenzus oko članstva u NATO, te dodao da buduću saradnju sa strankama u Federaciji oko formiranja vlasti u BiH vidi kroz Dejtonski sporazum i Evropske integracije. Sve ostalo je, kaže, stvar dogovora.

"I iz Brisela je već u dva navrata rečeno da put ka evropskim intergracijama nema nikakve veze sa NATO", rekao je on.

Kovačević je poručio da SNSD ne bira partnera u Federaciji BiH, već poštuje volji građana Federacije BiH.

"Mi moramo da poštujemo volju građana u Federaciji na isti način na koji stranke iz Federacije moraju da poštuju volju građana Republike Srpske, što oni često, nažalost, ne čine", naglasio je potrparol SNSD-a.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина